Släkting till tibetansk religiös ledare brände sig till döds
En exiltibetan håller upp en bild av Sangay Gyatso under en ljusvaka som hölls som en sympatiyttring för den 27-årige mannen, som valde att bränna sig till döds. I helgen dog ännu en tibetansk man, i Gansuprovinsen, efter att ha satt eld på sig själv. (Foto: STR/AFP/GettyImages)


En äldre tibetansk man, vars barnbarn anses vara en reinkarnerad religiös ledare, satte eld på sig själv i norra Kina i den senaste självbränningen i området under de senaste månaderna, enligt människorättsgrupper.

52-årige Tamdin Dorjee dog under sin dramatiska protest mot det kinesiska kommunistpartiets förtryck utanför ett kloster i Gansuprovinsen på lördagen, enligt människorättsgrupper. Hans barnbarn anses av tibetanska buddhister vara den sjunde reinkarnationen av den religiöse ledaren Gungthang Rinpoche.

Över 50 tibetaner, många av dem munkar och nunnor, har valt att sätta eld på sig själva sedan februari 2009 för att protestera mot Kinesiska kommunistpartiets styre. Tibetanska ledare i exil har ofta fördömt de här självbränningarna. Tibetaner menar att den kinesiska regimen i princip har utrotat deras religion, kultur och språk och kränkt deras rättigheter.

Dorjee satte eld på sig själv framför Tso-klostret i staden Tso, och hans kropp fördes tillbaka till hans hemby, enligt MR-gruppen Free Tibet, som även skrev: ”Säkerhetsstyrkor har anlänt till platsen, och man har infört stränga restriktioner.”

Tidigare i år satte en tibetansk tvåbarnsmor eld på sig själv i protest mot den kinesiska ledningen.

International Campaign for Tibet sade att de hade fått bilder från exiltibetaner som visar hur kinesiska trupper samlas i området, och hur tibetaner tar hand om Tamdin Dorjees kropp för kremering.

– Den kinesiska polisen kom också till Tamdin Dorjees hemby. De hade redan infört restriktioner för telefoner och annan kommunikation, sade en källa till Radio Free Asia.

Den kinesiska regimens förtryck i de tibetanska områdena har trappats upp på senare tid, i ett försök att stoppa informationsspridningen kring självbränningarna. Enligt International Campaign for Tibet kommer de kinesiska myndigheterna i Tso och omgivande områden nu troligen att öka övervakningen.

”Dagens självbrännning kommer sannolikt att oroa myndigheterna, med tanke på kopplingen till den unga lama som betraktas som den [sjunde] Gungthang Rinpoche”, skrev MR-gruppen.

För några veckor sedan uppmanade den exiltibetanska ledningen tibetaner i Kina att sluta upp med självbränningarna, eftersom ”Tibet är ett glest befolkat land, och i den nuvarande situationen är till och med ett förlorat liv en stor förlust för det tibetanska folket.”

”Snälla, bevara era liv i framtiden”, tillade de.

Reportrar utan gränser sade för över en vecka sedan att kinesiska myndigheter hade vägrat journalister tillträde till tibetanska områden. Samtidigt hade man ”skurit av kommunikationen temporärt eller permanent, och gjort det mycket svårt att sprida information.”

”De enda som kan sprida information där är tibetanerna själva, som tar mycket stora risker genom att få ut rapporter, bilder eller filmklipp till omvärlden”, sade Reportrar utan gränser.

I september dömde domstolar i Sichuanprovinsen fyra tibetaner, varav tre munkar, till långa fängelsestraff för att man förmedlat information om självbränningarna och förtrycket till kontakter utanför Kina, även detta enligt Reportrar utan gränser.

Översatt från engelska