Slaget om Rio
Kriget fortsätter: Specialstyrka under samordnad aktion; en polisman täcker sina kollegor när de patrullerar i slumområdet Morro do Alemao den 29 november i Rio de Janeiro, Brasilien. Polisen rensade kloakerna under Rios utbredda slumområden på måndagen på jakt efter hundratals knarkhandlare som flydde under en aldrig tidigare skådad militär aktion i ’favelas’ (slummen) som ledde till beslag av 40 ton narkotika, men få arresteringar (Foto: Jefferson Bernardes/AFP/Getty Images)


Segerflaggor fladdrar över Complexo do Alemão (”Tyska komplexet”), det stora slagfältet i Brasiliens krig mot Rios mäktiga knarkgäng som pågår för fullt. Den brasilianska regeringen startade i förra veckan en stor offensiv där man satte in 2700 soldater mot stadens tre stora knarkgäng, som för första gången har gått samman för att slåss mot staten.

Gängen äger slumområden över hela Rio, i vilka det under lång tid har varit ett tillstånd av inbördeskrig. På ena sidan står den organiserade brottsligheten, på den andra underbetald, korrupt polis. Däremellan befinner sig stadens invånare.

Magdalene Eliene Dutra, en 56-årig statsanställd, säger att regeringens våld har ”spridit rädsla och osäkerhet”, men tycker att gängvåldet har nått en extrem nivå, så hon stödjer regeringens offensiv. Men hon säger att hon också”misstänker övergrepp när polismakten använder sin styrka”.

Knarkrelaterade brott var utbredda i Rio, och när nu Världscupen 2014 och Olympiska spelen 2016 närmar beslutade regeringen förmodligen att det nu var dags att utkämpa den sista striden och överta kontrollen över staden från knarkgängen.

”Statens återerövrande av området Complexo do Alemão utgör ett grundläggande och avgörande steg i den policy för allmän säkerhet som vi har fastslagit för Rio de Janeiro. Men arbetet med att en gång för alla se till de goda medborgarnas rätt att komma och gå, har bara börjat. Målet på medellång och lång sikt är återhämtning efter 30 års försummelse av fattiga områden,” sade Sergio Cabral, Rios guvernör i ett publicerat uttalande på söndagen.

Guvernören, som har ett brett väljarstöd, skapade ’Fredsskapande polisenheten (UPP) och installerade dem i slummen för att försöka återta området till staten – detta program var en av hans främsta valplattformar.

Som svar på det ökande trycket från polisen attackerade knarkgäng förra veckan polisstationer, de brände bilar och bussar och förvandlade i största allmänhet staden till en krigszon.

Den federala såväl som den statliga regeringen genomförde en noggrant orkestrerad integrerad säkerhetsplan för att ta kontroll över staden, och i den planen involverades varje gren av landets säkerhetsapparat, inklusive armén, flottan, flygvapnet, elittrupperna och polisen – den största säkerhetsoperationen i Brasiliens historia.

Operationen startade med att Complexo da Penha (Penha-komplexet) omringades, och därefter flyttades den till Complexo do Alemão. Efter att ha drivits bort från andra slumområden av UPP flydde knarkhandlarna och samlades i den här regionen, ett område som består av tio distrikt, 40 slumområden, och som är hem för 400 000 människor.

– Det är mitt åtagande, jag gör det om och om igen, pacificerar alla de områden med dominerande parallell makt, sade Cabral i ett officiellt uttalande på lördagen.

Krigszonen till trots verkar invånarna i stort sett ge sitt stöd till operationen och är optimistiska, och de hoppas att regeringen den här gången ska kunna befria staden från knarkhandeln för gott.

Men samtidigt finns frågan huruvida det är rätt sätt att bekämpa gängvåld med våld, och om det är tillräckligt för att åstadkomma förändring på lång sikt.

– Jag tror inte på förändringar på lång sikt. Jag tycker att det borde finnas behandling för droganvändare, sade Adel Pereira, 51, boende i Rio, och tillade att en bättre allmän infrastruktur för sjukvården är den vekliga förändringen som regeringen behöver göra.

 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/46704/