Skype gav användarinformation till IT-företag
En skylt med Microsoft och en med Skype hänger på scenen vid en nyhetskonferens om köpet av Skype den 10 maj 2011 i San Francisco, Kalifornien. Microsoft köpte Skype för 8,5 miljarder dollar. (Foto: Justin Sullivan/Getty Images)


Skype, den populära tjänsten för röstsamtal och textmeddelanden över internet, sägs ha olagligen överlämnat personlig användarinformation till ett privat företag under en polisutredning kring de senaste hackerattackerna mot betaltjänsten PayPal.

PayPal har flera gånger blivit attackerat av gruppen Anonymous collective. Sent år 2010 utsattes sidor tillhörande PayPal, MasterCard och Visa i samband med att de drog tillbaka sitt stöd för WikiLeaks.

I den holländska polisens efterföljande utredning informerades myndigheterna om att en 16-årig Skype-användares information lämnats till ett IT-företag. Detta rapporterades av den holländska nyhetssidan NU efter att den tagit del av ett polisprotokoll från fallet.

Enligt NU upptäckte Joep Gommers, en utredare från iSIGHT Partners som anlitats av PayPal, att 16-åringen och flera andra personer med holländskt ursprung var inblandade i attackerna.

Gommers bad Skype, som då var företages kund, om att få 16-åringens användaruppgifter. Enligt NU ska han ha sagt till den holländska polisen att han snart skulle ha login-informationen.

Pojkens personliga information: hans användarnamn, riktiga namn, epost-adress och hemadress, gavs till företaget, enligt polisprotokollet som NU tagit del av.

Det anmärkningsvärda är att Skype överlämnade informationen utan att först invänta dombeslut, vilket strider mot Skypes integritetspolicy.

”Man tror ju att användardata inte så enkelt lämnas ut. Det ska bara kunna göras när polisen har en giltig order eller ett dombeslut, inte annars”, säger Gerrit-Jan Zwenne, rättsprofessor vid holländska Information Society in Leiden, till nyhetssidan.

Han fortsätter:

”Man kan även undra huruvida polisen får använda informationen om den nu tillhandahölls på det här viset.”

PayPal ska även ha attackerats av grupperna Anonymous och Hack The World den 5 november i år, detta enligt grupperna själva, men företaget förnekar att en säkerhetsöverträdelse ska ha skett. Rapporter säger dock att 28 000 användarnamn och lösenord dumpats på en webbsida.

Skype köptes nyligen av Microsoft, vilket enligt The Verge och annan media, ska ersätta Windows Live Messenger. Microsoft köpte företaget förra året för 8,5 miljarder dollar.

Översatt från engelska.