Skyhöga avgifter för bankunder i Storbritannien
(Foto: AFP)


Banker kan komma att ta över motsvarande 6900 kr per år i avgift bara för att ha ett konto konto på banken.

Banker med bra läge överväger att ta betalt för alla kontantuttag, vilket innebär slutet för ett fritt bankväsende i Storbritannien.

Systemet, som redan existerar i Australien och USA, innebär att kunder även betalar för direktbetalning, stående överföringar eller checkar samt betalar en årlig avgift för kontot.

Utspelet kan vara ett försök av bankerna att slå tillbaka mot kunder som krävt hundratals miljoner tillbaka sedan Office of Fair Trading (OFT) fattat beslut mot överdrivna straffavgifter för övertrasseringar.

Förra veckan framkom att HSBC hade betalat tillbaka 1,6 miljarder kr, Barclays Bank 1,2 miljarder kr, Royal Bank of Scotland 1,12 miljarder kr och Lloyds TSB 495 miljoner kr.

Bankerna tvingas nu av högsta domstolen och OFT att sätta tak på straffavgifter, som kan vara så höga som 480 kr för 165 kr i övertrassering.

Avgifterna rapporteras vara så höga som 4150 kr per år för dem som gör 35 transaktioner per månad och upp till 6900 kr för dem som gör över 50 transaktioner.

First Direct och Citibank har redan infört en månatlig avgift på några av deras aktuella konton och Nationwides chef sade tidigare att användning av avgifter var ett ”rätt” sätt att göra affärer.

Översatt från originalversion