Skyhög ökning av dödade journalister 2012
En turkisk journalist i Ankara visar bilder av två dödade journalister; den franska fotojournalisten Remi Ochlik (t v) och Sunday Times korrespondenten Marie Colvin, som dödades i Syrien förra året. (Foto: Adem Altan/AFP/Getty Images)


Minst 121 journalister dödades 2012, vilket är en 13-procentig ökning jämfört med föregående år. En stor del av den ökade dödssiffran beror på den riskfyllda nyhetsrapporteringen från konflikten i Syrien, enligt en färsk rapport från Internationella journalistförbundet (IFJ).

Enligt Internationella journalistförbundet var 2012 ett av de blodigaste åren för journalister och mediearbetare. Ökningen kan bero på FN:s och enskilda regeringars misslyckanden.

”Det är inte konstigt att detta stora antal dödade journalister har blivit ett konstant inslag under det senaste årtiondet, då den vanliga reaktionen från regeringar och FN har varit några få fördömande ord, en flyktig undersökning och en axelryckning av likgiltighet” sade Jim Boumelha, chef för IFJ.

I Syrien, med allt mer våldsamma konflikter mellan regeringsstyrkor och rebeller, har 35 journalister dödats. I Somalia dödades18. I Pakistan, ett land som generellt är en riskabel plats för journalister, dödades tio och i Mexiko, där karteller öppet hotar mediearbetare, har också tio dödsfall rapporterats.

Därefter kom Filippinerna och Irak med fem dödade journalister vardera. Mellanöstern och Arabvärlden anses vara de farligaste regionerna för journalister, med totalt 47 dödsfall, enligt IFJ.

”Dödssiffran för 2012 är ytterligare en anklagelse mot regeringar som låtsas skydda journalister men som konsekvent har misslyckats” tillade Boumelha.

De 121 bombattackerna, korseldsincidenter och direkta mord var avsedda att tysta mediearbetare som rapporterar om känsliga ämnen i det land där de arbetar, sade förbundet.

Rapporten visar att mer behöver göras för att skydda journalister runt om i världen.

”Vi tittar nu på FN:s plan för journalisternas säkerhet och hur de ska kunna utföra sitt uppdrag utan att bestraffas”, sade Beth Costa, generalsekreterare i IFJ. ”Situationen är så desperat att passivitet inte kan vara ett alternativ längre.”

Siffrorna från IFJ, som representerar cirka 600 000 journalister i 134 länder, var högre än siffrorna från Reportrar utan gränser i december.

Enligt Reportrar utan gränser har 88 journalister mist livet under sin yrkesutövning 2012. De noterade också att detta var den högsta siffran sedan man 1995 började föra statistik. De uppgav också kriget i Syrien som den viktigaste orsaken bakom den skyhöga ökningen av dödade journalister.

”Att de som bär ansvaret för kränkningar av mänskliga rättigheter, i synnerhet rätten till informationsfrihet, går helt fria från straff uppmuntrar till fortsatta överträdelser”, sade Reportrar utan gränser.

Översatt från engelska.