Skyfall försenade OS-facklan i Malaysia


Den malaysiska sträckan för Pekings OS-fackla avslutades på måndagseftermiddagen i Kuala Lumpur med förhöjd säkerhet, ett fåtal protester och kraftigt regn. 1 000 poliser och varningar från den malaysiska polischefen lyckades hålla de flesta protesterna borta. Istället blev facklans väg avbruten av ett kraftigt regnväder vilket orsakade förseningar.

Stafetten började klockan två vid Malaysias landmärke Dataran Merdeka (Självständighetstorget). Ordförande i Malaysias olympiska kommitté, Imran Jaafar, satte igång löpningen och ska ha sagt att han var stolt över att bära facklan. En grupp kinesiska studenter i rött befann sig på torget och bar på såväl banderoller som på KKP:s röda flagga. Enligt CNN:s rapporter var de kinesiska studenternas närvaro på torget arrangerad av den kinesiska ambassaden.

En japansk man blev tillsammans med sin syster och sin femårige son bortförd av polis när den han vecklade ut en tibetansk flagga. Gripandet föregicks av att arga Peking-supportrar påkallade uppmärksamhet genom att högljutt börja ropa mot mannen.

Åskådarna till händelsen överraskades av hur de kinesiska OS-supportrarna började skrika och slå mot mannen med plastbatonger. Några av supportrarna bar ironiskt nog T-shirts med texten ”Håll politik och våld utanför OS”. Japanen fick skydd hos polisen och fördes bort från Dataran Merdeka.

Den japanska mannen berättade för media att han inte hade för avsikt att uppmana till bojkott av OS utan att han endast ville påminna allmänheten om den kinesiska historien och den sanna OS-andan. Mannen hävdade att han älskar tibetansk kultur och att alla som beundrar tibetansk kultur kunde förstå hans agerande.

Ytterligare fem utländska besökare blev under dagen bortförda av polis. En kinesisk munk och en engelsk kvinna togs av polisen efter att ha hållit upp den tibetanska flaggan.

Anledningen till att fackelstafetten mötte relativt få protester i Malaysia kan ha att göra med malaysiska kinesers tillgång majoriteten av den kinesiska median i landet samt en svag tibetansk närvaro. Rädslan för att protestera som finns hos den malaysiska allmänheten kan också ha varit en bidragande faktor till att människor inte öppet vågat stödja de mänskliga rättigheterna i Kina.

Endast en malaysisk kvinna vecklade ut en banderoll till stöd för de mänskliga rättigheterna. De kinesiska OS-supportrarna ropade mot henne och argumentation uppstod. Polisen försökte övertyga kvinnan att lämna platsen, vilket hon vägrade.

Fackelstafetten avslutades vid de berömda Petronas Twin Towers. Den olympiska fackelstafetten kommer att fortsätta till Indonesien, Australien, Japan, Sydkorea, Nordkorea och Vietnam innan den når Hong King.

KKP försök att driva den olympiska fackelstafetten med orden ”Harmonisk resa” för att påvisa uppkomsten av ett ”Harmoniskt Kina”, har i och med demonstrationerna för mänskliga rättigheter istället visat sig vara en mardröm för regimen.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-4-24/69666.html