Skulptur ska påminna om hjälparbetet för hemlösa i Göteborg
Skulptören Ann Carlsson Korneev bredvid skulpturen Livshjulet. (Foto: Susanne W Lamm/ Epoch Times Sverige)


På fredagen invigde Räddningsmissionen i Göteborg skulpturen ”Livshjulet” som ska påminna om organisationens arbete för stadens hemlösa. 

För två år sedan firade Räddningsmissionen sitt 60-årsjubileum, och sedan dess har man jobbat med att få fram skulpturen som nu står i ”de hemlösas vardagsrum” Brunnsparken för att uppmärksamma de goda krafterna i samhället. Skulptören Ann Carlsson Korneev som är verksam i Fjällbacka fick uppdraget.

Skulpturen, som finansierats av Charles Felix Lindbergs minnesfond, är en symbol för att tillvaron förändras. Likväl som tillvaron kan förändras från bra till mindre bra kan det gå i motsatt riktning, säger Korneev.

– Allting är föränderligt. En människa som hamnat utanför kan få ett gott liv igen om den får rätt stöd.

"Det värsta som kan hända"

Under arbetet med skulpturen har Korneev fått en större inblick i Räddningsmissionens arbete, och hon känner sig väldigt ödmjuk inför det jobb de utför.

De hemlösas verklighet kom henne nära för en tid sedan då hon kontaktades av en gammal konstnärskollega som hon inte hade pratat med på många år. Hon visste att han hade en hel del problem med sig i bagaget, men nu hade det gått så långt att han inte längre klarade av vardagen. Han hade levt på gatan i över ett år. Det var ganska chockerande, säger hon.

– För mig är det något av det värsta som kan hända, att inte ha ett hem att gå hem till på kvällen. Jag förstår inte hur hemlösa överlever. 

Hon försökte stötta honom på de sätt hon kunde, och han fick också hjälp från socialen och kyrkan. Idag har han ett nytt boende. Korneev tänker på hur lätt det är att rasa ned på samhällets botten. Flera kända kulturpersonligheter har också varit hemlösa i perioder och sedan tagit sig upp igen, som Camilla Henemark och Ken Ring.

I Göteborg finns flera tusen hemlösa. I Socialstyrelsens rapport 2011 räknade man med att 3 300 saknar eget hem. Av dem bor runt 100 utomhus, enligt Räddningsmissionens uppskattning. 

Trygghetssystemen måste fungera

Invigningen av skulpturen sammanföll med Hemlösas Natt som arrangeras den 17 oktober varje år av Göteborgs stad, Räddningsmissionen, Frälsningsarmén och Trappa Ner. Det är samma dag som Världsfattigdomens dag.

Efter ett litet fackeltåg genom staden samlades drygt 50 personer runt skulpturen i Brunnsparken. Eva Nykvist bidrog till eventet med en sång, en egenhändigt översatt, svensk version av Streets of London.

Nykvists engagemang för hemlösa kommer från att hon själv känt sig utsatt i livet. Hon har inte varit utan hem, men blev föräldralös som tolvåring.

– Även om jag själv inte har varit hemlös så vet jag vad det är att inte ha någon. Jag vet att det kan hända vem som helst.

Vetskapen om att det finns människor som går omkring ute sådana här kvällar och inte har någonstans att gå är hemsk, säger hon. Hon tycker att allt frivilligarbete som görs i samhället förstås är guld värt, men att det är bedrövligt att trygghetssystemen i samhället inte fungerar. 

Korneev hoppas att skulpturen Livshjulet ska ge uppmärksamhet till Räddningsmissionens arbete. Många parter har varit inblandade, säger hon.

– Att göra en sådan här skulptur är ett lagarbete. Ensam är aldrig stark. Jag hade inte kunnat utföra uppdraget själv, säger Ann Carlsson Korneev.