Skulptören bakom Pillar of Shame tillbaka i Hongkong
Jens Galshiot tillsammans med studenter på universitetet i Hongkong. (Foto: Galleri Galshiot)


I förra veckan lyckades den danska skulptören Jens Galshiot komma in i Hongkong efter att i flera år ha nekats inresa, meddelar Galleri Galshiot i sitt nyhetsbrev. De senaste dagarna har han ägnat åt att restaurera sitt verk ”Pillar of Shame” (Skampåle), som restes till minne av massakern på Himmelska Fridens torg i Peking.

Pillar of Shame är ett av konstnärens mest kända verk. Det är en åtta meter hög staty av förvridna, söndertrasade kroppar, som representerar offer för ett skamligt förtryck.

Konstverket har delats ut som ett skamfyllt ”pris” till flera länder utöver Kina. I Hongkong har den stått sedan 1997, strax innan Kina tog över Hongkong efter Storbritannien.

Jens Galshiot har försökt att resa in i landet såväl 2008 och 2009, men blivit nekad inresa och fått återvända hem till Danmark. Hongkongs gränser är bevakade av kinesiska myndigheter, som hållit ett öga på skulptören sedan han delade ut statyn till Kina.

Galshiot samarbetar med Hongkongalliansen, som är en kinesisk demokratigrupp. De stödjer demokratiaktivister i Kina, och vill få världen att minnas massakern 1989 i Peking, då den kinesiska regimen dödade flera tusen demokratiaktivister. Bland annat har Galshiot tagit med sig cirka 6000 originaldokument om massakern till Danmark, scannat in dem och lagt upp dem för allmänheten på en hemsida, på såväl kinesiska som engelska.

Statyn i Hongkong målades orange, en färg som symboliserar ett missnöje med den kinesiska regimen. Nu behövde färgen bättras på. Galshiot lämnar Hongkong den 2 oktober.