Skrattets läkande kraft
Fångar i fängelset Bombays Arthur Road skrattar under en skrattlektion ledd av Madan Kataria. Kataria lär ut hur skratt kan användas som terapi. (Foto: Sebastian D'Souza /AFP/Getty Images)


Ett gammalt talesätt säger att ett gott skratt förlänger livet, och skratt har faktiskt många goda effekter på hälsan.  Studier har visat att skratt kan vara en god medicin mot värk och sänker även ett högt blodtryck.

En ung rysk man, som arbetade för skidpartullen i Sibirien, kom hem efter att ha vaktat vid fronten i flera månader. En TV-reporter frågade honom:

– Vad är det första du gör när du kommer hem efter att ha varit borta så länge?

– Jag älskar med min fru, svarade han.

Reportern svarade:

– Det förstår jag. Du har ju varit borta så länge. Men vad gör du sedan?

– Jag älskar med henne igen, svarade den unge mannen.

– Ja, men vad gör du efter det? fortsatte den nu frustrerade reportern.

Den unge ryssen svarade:

– Jaha, jag tar av skidorna.

Jag hoppas att den här vitsen fick en del av er att skratta eftersom det finns studier som visar att ett gott skratt är en av de bästa medicinerna.

Skratt minskar smärtupplevelsen

Robin Dunbar, evolutionärpsykolog vid Oxfords universitet, säger att djur vårdar, klappar och avlusar varandra för att skapa band och komma nära någon.

Som tur är behöver inte människor avlusa varandra, men Dunbar menar att vårt sociala småskrattande är att ”vårda på avstånd”. Han tillägger att ett hjärtligt skratt även ökar mängden endorfiner, morfinliknande substanser som hjälper till att minska smärta.

För att bevisa detta visade han ett antal olika filmer, varav en del var komedier, för försöksdeltagare. För att testa smärttröskeln spände han en blodtrycksmanschett och kunde se att smärtan minskar när man skrattar åt roliga saker.

För många år sedan utvecklade Norman Cousins, före detta tidningsredaktör, en svår ledsjukdom efter en stressig resa till Europa. Hans läkare sade till honom att han kommer att få en tuff framtid.

Cousins bestämde sig för att se om skratt kunde påverka sjukdomens framåtskridande. Dag efter dag såg han gamla filmer med komikerparet Helan och Halvan. Han märkte att han kunde sova utan smärta i två timmar, efter att ha skrattat i tio minuter.

Cousins läkare vid University of California blev så imponerade av hans återhämtning att de under många år bad honom föreläsa för läkarstudenter om det han kallade för ”muskulär vinst av inombords jogging, utan att behöva gå ut”.

Minskar blodtrycket

Ett riktigt magskratt ger också bra träning för mag- och bröstmuskler. Efter ett skratt går pulsen och blodtrycket ner. Den här lugnande effekten varar i 45 minuter.

Ett hjärtligt småskratt producerar också kväveoxid, som får artärerna att slappna av och minskar blodtrycket.

Men skratt kan inte bota allting. Om man har typ 1-diabetes behöver man fortfarande ta insulin. Genom tiderna har skratt hjälpt till att underlätta känslomässig smärta.

Abraham Lincoln sade en gång under inbördeskriget: ”Med den hemska press som ligger över mig natt och dag, om jag inte skrattade skulle jag dö”.

Idag, mer än någonsin, behöver vi mer skratt i den här oroliga världen. Som skådespelaren Alan Alda anmärkte: ”När människor skrattar brukar de inte döda varandra”. De blir heller inte sjuka lika lätt som olyckliga människor. Dessutom är det ingen i historien som har dött av att skratta.

 

Här kommer ett till försök att förbättra din hälsa genom att skratta gott:

En läkare säger till sin patient:

– Din hälsa är bra och du kommer att leva till 80.

Patienten svarar:

– Men jag är redan 80 år.

Varpå läkaren svarar:

– Du ser, vad var det jag sa?

Sedan var det historien om en man som gick förbi ett staket vid mentalsjukhuset och hörde alla de intagna mässa ”13, 13, 13”. Mannen var nyfiken på vad de höll på med. Han hittade ett litet hål i staketet och kikade in. Genast blev han petad i ögat och alla började mässa ”14, 14, 14”.

Ha en bra vecka. Skratta gott.

 

Gifford-Jones är läkare och medicinsk journalist med privatläkarpraktik i Toronto. Han har webbsidan DocGiff.com och kan kontaktas på Info@docgiff.com.

Hur man blir lycklig: Nalle Puhs kloka citat för vuxna barn

Vad är hälsa egentligen?

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri