Skräprekord i Almedalen
Några av de 70 personerna som deltog i Städa Strand i Almedalen 2014. (Foto: Städa Sverige)


Årets Almedalsvecka slog inte bara rekord i antalet besökare och evenemang, det blev även ett rekord i skräp på marken.

Enbart på strandsträckan nedanför Almedalen slängdes 427 kilo skräp, meddelar organisationen Städa Strand, som engagerat ungdomar till att plocka skräp under politikerveckan i fem år. 

– Det är lite förvånande. Man pratar så mycket om hållbarhet och miljö på alla seminarier i Almedalen. När politiker och beslutsfattare och näringslivstoppar träffas, och många engagerade människor överhuvudtaget, vill de ofta diskutera ett bättre samhälle och bättre förutsättningar, och så ser det ut som det gör i Visby där man huserar, säger Anton Hedlund som är projektledare för Städa Sveriges projekt Städa Strand som drivs tillsammans med Coca Cola, via telefon.

Det var ungdomar från idrottsföreningen Dalhems IF som städade stranden. Hade de inte varit på plats så hade antagligen kommunen plockat upp skräpet, men Städa Strand ger ett tillskott i klubbkassan, och ett gäng ungdomar som går omkring och plockar upp skräp väcker uppmärksamhet kring frågan på ett sätt som inte kommunen skulle ha gjort. Många lägger märke till hur mycket skräp som faktiskt slängs och ungdomarna möttes av glada hejrop och ryggdunkningar hela veckan.

Aktiviteten ger förhoppningsvis positiva ringar på vattnet, säger Hedlund – en tänkbar brygga till ett miljöengagemang. Folk som ser det kanske tänker på att plocka upp sitt skräp i fortsättningen och en 14-årig kille eller tjej hade kanske inte städat några stränder utan Städa Strand.

– Det värmer verkligen i hjärtat när man hör historier om ungdomar som har fått ett ökat engagemang genom det här projektet. Då behöver man inte hålla på med pekpinnar och informationskampanjer, vilka faller ganska platt, tror jag, om man inte har någon sorts relation till det som sägs.

Mest skräp samlades in under Socialdemokraternas dag, då man hittade 90 kilo. På Moderaternas, Folkpartiets och Vänsterpartiets dagar samlades 67,5 kilo per dag in och på Miljöpartiets dag 60 kilo. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna hade vardera 30 kilo skräp och Centerpartiet 15 kilo. Sammanlagt fylldes 22 skräpsäckar. Det vanligaste förekommande skräpet var cigarettfimpar plastförpackningar, papper och glas.