Skräck för knivattacker leder till panikrusningar i Kina
Kineser som reagerar på att någon har skrikit "knivattack" på en stor affärsgata i Chengdu i Sichuanprovinsen, den 14 mars. Det har blivit flera rusningar i Kina efter den våldsamma knivattacken i Kunming den 1 mars. (Weibo.com)


”Skär”, ”stick”, ”hugg” och andra ord som kan påminna folk om våldsamma knivattacker måste nu undvikas i offentliga sammanhang i Kina. Att säga sådana ord offentligt kan leda till panikrusningar i folksamlingar har det visat sig under de senaste veckorna.

Allmänheten har varit på helspänn sedan början av månaden, efter den våldsamma knivattacken i Kunming i södra Kina den 1 mars.

Minst fyra rusningar har brutit ut i kinesiska städer på senare tid, orsakad av att någon har hävdat att det är någon som knivhugger folk.

Två rusningar rapporterades i Guangzhou, Guangdongprovinsens huvudstad, den 15 mars, enligt lokala medier.

Den första inträffade på en klädmarknad som var full med folk, klockan halv nio på morgonen. Det var säkerhetsvakter som jagade en tjuv, och medan han sprang skrek han ”det är någon som knivhugger folk!”

De som var inom hörhåll och inte visste vad som hände började springa och skrika, och det välordnade shoppingområdet befann sig plötsligt i kaos.

Det tog omkring en timme för polisen att lugna ner folk och försäkra dem att det inte var något massmord i som pågick.

En annan rusning hände runt lunchtid på en gata med mycket folk, när ett gräl i en butik missförstods som ännu en knivattack. Det skapade också masspanik.

Ytterligare en panikincident inträffade i Chengdu den 14 mars, när folk sprang ut ur ett shoppingcentrum och skrek endera ”knivattack”, ”det brinner” eller ”jordbävning”. Det visade sig senare vara ett falsklarm.

Liknande rusningar har inträffat på tunnelbanan i Peking och Guangzhou den 7 och 10 mars, enligt China News.

Att tusentals shoppare råkat i panik över falsklarm de senaste dagarna har väckt heta diskussioner i Kina. Många har sett det som ett tecken på hur det ligger till med tryggheten i samhället.

”Det är redan osäkert i det här samhället. Lägg till lite alarmistiskt prat så står vi vanliga människor inte ut”, skrev en användare på mikrobloggen Sina Weibo.

”Säkerhet har blivit den största lyxen i det här landet”, sade internetanvändaren @Pingzhongmiao på Weibo. ”Händelsen i Kunming har påverkat Kina enormt och lett till panik i hela landet. Till och med ett ord eller ett rykte kan välta den sociala ordningen över ända.

Den första mars gick åtta förövare beväpnade med långa knivar bärsärkagång genom en tågstation i Kunming, den sydliga Yunnanprovinsens huvudstad. De dödade 29 människor och skadade över 140. De kinesiska myndigheterna har dragit slutsatsen att det var en terroristattack utförd av separatister från Xinjiang, men inga oberoende källor har kunnat verifiera detta.

I en annan knivattack den 14 mars dödades fem personer i Changsha i Hunanprovinsen.

 

Översatt från engelska