Skottsäkra skydd av flytande material utvecklas för soldater
Tyg av Kevlar förstärkt med STF (Shear Thickening Fluid) efter att ha punkterats. (www.ccm.udel.edu/STF)


Soldater kommer att börja testa högteknologiska kroppsskydd med vätska som hårdnar till ett skal när den utsätts för kulor eller granatsplitter.

Som ett möjligt alternativ till den klumpiga skottsäkra västen av Kevlar, som för närvarande används av trupper i Afghanistan och Irak, utvecklar forskare ett nytt kroppsskydd som är gjort av flytande silikon.

När molekylerna i silikon förstärks genom nanoteknologi utvecklar de en kapacitet att hårdna till en gallerliknande struktur när de utsätts för plötsliga stötar. De kan då motstå attacker från genomträngande föremål som knivar och kulor.

Den amerikanska armén planerar att införa teknologin 2010, medan brittiska befäl verkar vara mer förbehållsamma och tonar ner påståenden om att teknologin kommer att vara en del av försvarsministeriets projekt för framtida infanterisoldater.

Skepsis kan delvis komma från det faktum att det fortfarande måste bevisas att materialet, som är känt som Shear Thickening Fluid (STF), kan stå emot kulor från ett gevär med större kraft.

En lättviktig väst har dock redan utvecklats av forskare i Delaware, USA, som kan stå emot knivattacker, injektionsnålar och mindre kraftfulla vapen.

Trots att teknologin för närvarande finns tillgänglig för att ge ökad säkerhet åt poliser och fängelsevakter är utvecklingen i Storbritannien långt bakom USA:s.

Ett litet brittiskt företag, d3o, har använt en form av STF i skumplast för målvaktshandskar, snowboardpjäxor och skiddräkter. Vid användningen till stötdämpare i sportutrustning lanserar d3o teknologin som en lösning på den oundvikliga kompromissen mellan å ena sidan rörelsefrihet och å andra sidan ett fullgott skydd.

Detta anses vara särskilt betydelsefullt för soldater som ofta blir begränsade av Kevlarskyddet, som är förstärkt med tunga keramiska plattor. Dessutom erbjuder STF möjligheten att få skydd över hela kroppen, till skillnad från de nuvarande skydden där nedre delen av kroppen är oskyddad mot skador.

Trots ett ökande antal dödsfall i krigen i Mellanöstern förnekade en talesman för brittiska försvarsministeriet all kännedom om att forskningsutbyte pågår mellan regeringen och d3o.

Vi håller ett öga på all ny utveckling inom försvarsteknologin men har inga planer för närvarande på att investera i utveckling av den här typen av kroppsskydd.

http://www.theepochtimes.com/news/6-9-6/45706.html