Skottlossningarna i Shanwei
Familjemedlemmar till de dödade i byn Dongzhou bad polisen att få tillbaka kropparna. (Foto: Epoch Times)


I slutet av 2005  genomförde kinesisk polis ett väpnat tillslag mot bybor i Shanwei som protesterade mot statens beslagtagande av mark för att bygga kraftverk. Epoch Times publicerade då en rad rapporter därifrån.  De publiceras nu på svenska .

Under de senaste fem månaderna har invånare i Shanwei i Guangdongprovinsen i Kina protesterat mot att regimen med tvång tagit deras mark för att bygga ett elverk. Den 6 december tog provinsregeringen till militär för att krossa protesterna.

Under förtrycket sköt militär och polis mot invånarna vilket orsakade 33 dödsfall. 22 bybor rapporteras saknade. En reporter från NTDTV intervjuade invånare i Shanwei.

Enligt invånare i Shanwei anlände cirka två tusen beväpnade poliser och kravallpoliser till Dongzhou, Shanwei, klockan fem på kvällen den 6 december. De omringade bergssidan och konflikter bröt ut mellan bybor och polis när byborna försökte skydda sin mark. Den beväpnade polisen avlossade skott mot byborna. Hittills har 33 dödas och flera dussin skadats. Två byrepresentanter arresterades.

En invånare berättade för NTDTV: “Många som dog var i tjugoårsåldern. Några i trettioårsåldern. Jag satt hemma och skakade. Jag visste inte om de skulle komma hit och slå ner oss igen.”

Invånare sade att bortsett från skottlossningen mot dem, använde polisen tårgas för att driva bort dem från berget.

En skadad bybo berättade för reportern: “Jag blev skjuten. Kulan gick genom min arm.”

Fram till den 7 december lät Shanweis regering polisbevaka byn och invånarnas förehavanden. Byborna tilläts inte gå i närheten av platsen där skottlossningen skett.

Guangdongprovinsens regering har planerat att bygga ett elverk i Shanwei. För att kunna göra det konfiskerades jordbruksmark från byns bönder. Bönderna fick inte fullgod ersättning och gick därför samman med bybor för att protestera utanför den nybyggda anläggningen. Protesterna har pågått under de senaste månaderna.

Engelsk version:
http://www.theepochtimes.com/news/5-12-10/35589.html