Skottlossning vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea
Arkivbild på en sydkoreansk soldat som stänger grindarna vid gränsen i Imjingak fredspark i Paju, nära den demilitariserade zonen som delar de två koreanska staterna På söndagen utbröt skottlossning mellan de två rivaliserade länderna. (Jung Yeon-Je/ AFP/ GettyImages)


På söndagen utbröt skottlossning mellan nord- och sydkoreanska trupper vid den tungt befästa gränsen mellan länderna. Det var den andra skottlossningen på mindre än tio dagar, uppger sydkoreanska tjänstemän. 

Sydkoreanska soldater sköt varningsskott mot cirka tio nordkoreanska soldater som närmat sig den militära demarkationslinjen inne i den demilitariserade zonen som delar den koreanska halvön, enligt ett uttalande från Sydkorea.

I uttalandet sägs att två skott tros ha avfyrats av nordkoreanska soldater som befann sig vid en sydkoreansk vaktpost. Sydkoreanska soldater besvarade elden. Efter tio minuter återvände de nordkoreanska soldaterna till Nordkorea och inga skador har rapporterats, säger sydkoreanska försvarstjänstemän.

Den 10 oktober var det också skottväxling längs gränsen, efter att sydkoreanska aktivister skickat upp ballonger med propagandabroschyrer mot Pyong Yang till Nordkorea. Det finns inga rapporter om skadade från den händelsen heller.

Sydkoreanska aktivister skickar flygblad

Nordkorea har upprepade gånger krävt att Sydkorea förbjuder aktivister att skicka flygblad som ofta uppmanar nordkoreanerna att resa sig mot ledaren Kim-Jong Un. Sydkorea har dock vägrat och säger att aktivisterna har yttrandefrihet.

Nordkorea har varnat för att de kommer att ta till ospecificerade kraftigare åtgärder om spridandet av flygblad fortsätter. Sydkoreanska aktivister säger att de inte tänker ge efter för Nordkoreas hot och lovade att skicka fler flygblad över gränsen. Enligt en person i aktivistgruppen kommer de att skicka 50 000 flygblad den 25 oktober.

Långvarig spänning – små förhoppningar

De senaste skottlossningarna är en påminnelse om den långvariga spänningen mellan de koreanska staterna. Det fanns en förhoppning om en lättnad i fiendskapen, när en grupp nordkoreanska topptjänstemän gjorde ett sällsynt besök i Sydkorea i början av månaden. Då enades de om att återuppta samtalen på hög nivå.

Bara några dagar efter besöket utväxlades skottlossning mellan de båda staternas örlogsfartyg i närheten av den omstridda västra havsgränsen.  De senaste åren har det utbrutit flera maritima skärmytslingar i området. Förra veckan träffades generaler från båda sidor i en gränsby för första gången på tre år för att diskutera hur man ska minska spänningarna. Men mötet slutade utan överenskommelser och inga nya möten bestämdes.

Den koreanska halvön befinner sig fortfarande i ett tekniskt krigstillstånd eftersom Koreakriget, 1950-53, slutade med vapenstillestånd utan ett fredsavtal. Omkring 28 500 amerikanska soldater är stationerade i Sydkorea för att avskräcka potentiella angrepp från Nordkorea. 

Översatt från engelska