Skottlossning när köttpriset höjdes i Kina
De ökade fläskpriserna har lett till tumult i Kina (Teh Eng Koon/AFP/Getty Images)


Den dramatiska prisökningen på mat och andra varor har lett till våldsamma konfrontationer i många städer i Kina. De stigande priserna är mer än vad många invånare klarar av ekonomiskt och pensionärer är den grupp som drabbats värst.

Kinesisk media rapporterade om skottlossning efter att ett 30-tal personer, beväpnade med knivar och skjutvapen, attackerade en köttmarknad i provinsen Guangzhou. Gruppen hotade och slog charkuterihandelns chef.

Två skott avlossades under attacken. Över tio personer slogs och skadades med trä- och metallkäppar.

Enligt uppgifter ska attacken ha organiserats av det charkuteriföretag som föregick det nuvarande, i syfte att återvinna sina affärer.

Enligt Kinas statistikdepartements senaste uppgifter har priset på metall stigit med över tio procent sedan i oktober i år. Både kol och gas har stigit med omkring fem procent. Matvarorna har stått för den största prisuppgången 2007, med en ökning på drygt åtta procent.

Priset på griskött har under den senaste veckan stigit med i genomsnitt en dryg procent i 36 av Kinas större städer. Den största ökningen var i Changzhi i Shanxiprovinsen, där priset steg med nästan 19 procent. I Dalian i Liaoningprovinsen har priset på griskött fördubblats.

När Kinas premiärminister Wen Jiabao besökte Pekings fattigkvarter tidigare den här månaden, medgav han att en stabilisering av ekonomin har blivit ett av Kinas största problem.

Översatt från version