Skottland sade nej till självständighet
Skottlands premiärminister Alex Salmond talar till pressen efter att ha lagt sin röst för Skottlands självständighetsfolkomröstning i en vallokal i Aberdeenshire, den 18 september 2014. (Foto: Ben Stansall/AFP/Getty Images)


Folket i Skottland har sagt sitt och valde bort att bli ett självständigt land. Valresultatet har gjort att premiärminister Alex Salmond som ledde kampanjen för en ny nation, kommer att avgå. 

Skottarna valde bort självständigheten framför tryggheten med att stanna kvar i en union med England, Wales och Nordirland.

Nej-rösterna räddade Skottlands flera hundra år gamla union med England och Storbritannien undvek att förlora en stor del av sitt territorium och oljereserver.

Valdeltagandet i folkomröstningen var knappt 85 procent, vilket är det högsta i Storbritannien på mer än ett halvt sekel, skriver AP. Nej-kampanjen vann med 2 001 926 röster mot 1 617 989 som var för självständighet i torsdagens folkomröstning.

Nej- kampanjen vann med bred marginal i huvudstaden Edinburgh och i Aberdeen, landets oljecentrum. Ja-kampanjen vann i Glasgow, Skottlands största stad.Observatörer ser på när valsedlarna räknas i Aberdeen Exhibition & Conference Centre i Aberdeen, den 18 september 2014, direkt efter valurnorna stängde i folkomröstningen om Skottlands självständighet. Frågan för väljarna vid Skottlands mer än 5000 vallokaler var ”Borde Skottland vara ett självständigt land?”. Väljarna ombads att markera med antingen ”Ja” eller ”Nej”. (Foto: Ben Stansall/ AFP/ Getty Images)

Alex Salmond kommer att avgå som premiärminister och även som ledare för Skotska nationalistpartiet (SNP), som han lett under totalt 20 år.

I ett tal från sin tjänstebostad på Bute House i Edinburgh, sade premiärministern på fredagen till journalister enligt BBC: "Min tid som ledare är nästan över, men för Skottland fortsätter kampanjen och drömmen kommer aldrig att dö.” Och han tillade;

"Jag är oerhört stolt över den kampanj som Ja -Skottland kämpade och framför allt stolt över de 1,6 miljoner väljare som samlades till denna sak." Han sade också att nu måste man se till att hålla England vid sina löften till Skottland.

Under de sista veckorna av kampanjen, har brittiske premiärministern David Cameron och andra politiker i London lovat mer autonomi för Skottland om väljarna avvisade separationen.

Cameron sade på fredagen ​​att han skulle hålla sig till sitt löfte om ytterligare befogenheter för var och en av de brittiska fyra regionerna – ett löfte som kan förändra landet för alltid, skriver nyhetsbyrån AP.

Cameron har lovat att ge Skottland nya befogenheter gällande skatter, utgifter och välfärd, och till journalister utanför hans kontor på Downing Street sade han att de nya planerna skulle godkännas i november med förslag till lagstiftning i januari, enligt AP.

"Precis som folket i Skottland kommer att ha mer makt över sina angelägenheter, så innebär det att folket i England, Wales och Nordirland ska ha mer att säga till om deras”, sade Cameron. "Rättigheterna för dessa väljare måste respekteras, bevaras och förbättras också.”Brittiske statssekreteraren vid finansdepartementet, Danny Alexander (2:e från vänster) och före detta ledaren för det liberaldemokratiska partiet, Charles Kennedy (3:e från vänster) talar till media vid lanseringen av kampanjaffischen, ”Bättre tillsammans” i Glasgow, Skottland den 16 september 2014. Ledarna för Storbritanniens tre största partier gjorde på tisdagen ett gemensamt åtagande för att ge det skotska parlamentet mer makt, i en sista försök att stoppa en splittring av Storbritannien. (Foto: Leon Neal / AFP / Getty Images)

Drottning Elizabeth II, som har hållit sig utanför den politiska debatten, sade enligt BBC att Skottlands val att stanna i unionen var "ett resultat som vi alla i hela Storbritannien kommer att respektera".

Drottningen sade också i uttalandet, enligt AP, från hennes skotska hem, Balmoralslottet, "Trots de olika åsikterna som har uttryckts, har vi gemensamt en varaktig kärlek till Skottland, vilket är en av de saker som hjälper till att förena oss alla."