Skönhetsdrottning kämpar för mänskliga rättigheter
Nazanin Afshin-Jam (före detta miss Kanada) tillsammans med sin far, Afshin Afshin-Jam. (Foto: Tim McDevitt/Epoch Times)


Den kanadensiska skönhetsdrottningen Nazanin Afshin ville väcka uppmärksamhet kring det faktum att 139 barn från etniska minoriteter står inför avrättning i hennes moderland Iran. När FN:s generalförsamling möttes tidigare i veckan höll hon en manifestation på andra sidan gatan.

För två år sedan räddade Nazanin en 17-årig iransk flicka som dömts till döden då hon dödat en man som försökt våldta henne.

Efter att en vän berättat om flickan (som hette likadant som Nazanin), beslöt hon sig för att göra någonting åt saken. Med hjälp av sin popularitet och stjärnstatus kastade hon ljus över den unga Nazanins öde och lyckades stoppa avrättningen och även få flickan frigiven.

Sedan dess har Nazanin Afshin-Jam fortsatt att engagera sig för mänskliga rättigheter i världen. Förutom manifestationer om barnavrättningar har hon ordnat evenemang relaterade till människorättsfrågor i Kina, som folkmord och organstölder av Falun Gong-utövare och förföljelsen av tibetaner.

Nazanin har bott i Kanada i större delen av sitt liv, men sagan om hennes barmhärtiga hjärta började i och med faderns flykt från Iran efter revolutionen.

Hennes far hotellchefen Afshin Afshin-Jam från Teheran, arresterades för att ha spelat musik och serverat alkohol på hotellet. Han berättade:

– Påföljande natt förberedde de min avrättning. Domaren Khalkhalei (som var välkänd för sitt brutala styrsätt), var med om en olycka då han for mellan Kharesh mot Teheran den natten, tack Gud.

Familj och vänner vädjade om att han skulle friges och lyckades till sist. Vid första möjliga tillfälle gick Afshin ombord på ett plan och träffade sedan sin familj, och sin dotter Nazanin, i Spanien.

Året därpå slog de sig ned i Vancouver där Nazanin uppfostrades av ömsinta och omhändertagande föräldrar. Detta blev grunden till hennes arbete för mänskliga rättigheter.

När hon intog scenen och vann skönhetstävlingen som Miss Kanada var hennes agerande redan mer osjälviskt än vad man kunnat ana.

– Jag försökte att ta vara på mina välsignelser för att främja mänskliga rättigheter på alla sätt jag kan. Den enda anledningen till att jag var med i Miss Kanada-tävlingen var för att få en plattform för att kunna tala om några av de här människorättsfrågorna, sade hon.

En plattform fick hon, vilken hjälpte henne att rädda 17-åriga Nazanins liv. Afshin-Jam håller fortfarande kontakt med flickan och gör sitt bästa för att stödja henne.

– Vi pratar med varandra en gång i månaden, och på senare tid har vi talat oftare eftersom vi vill sammanställa hennes historia i en bok, och om vi lyckas sälja boken kommer pengarna som boken drar in att vara tillräckligt för hennes försörjning. Hon är glad över att vara fri, men mår dåligt över de andra fångarna. Hon drömmer om att bli advokat en dag, berättade Nazanin.

I manifestationen utanför FN:s huvudkontor uttalade sig Nazanin kritiskt om Irans president och den muslimska regimen. Fokus låg dock på kränkningar av mänskliga rättigheter. Om Ahmadinejad sade hon:
– Det faktum att han talar som dignitär inför FN idag, det legitimerar honom, och vad vi säger är att han inte är Irans sanna ledare, och det är inte heller Ali Khameini.

Nazanin lovordade FN för att belysa Irans människorättsförbrytelser.

– Detta evenemang uppfördes på sätt och vis för att med en äkta iransk röst berätta för världsamfundet vad som egentligen pågår i Iran i fråga om människorättskränkningar. Vi har främst koncentrerat oss på avrättningar av minderåriga och likaledes vuxna, och steningar, och diskrimineringen av kvinnor, och vi talade om förföljelsen av religiösa och etniska minoriteter, sade Nazanin. 

Hon var optimistisk att dessa trakasserier inte skulle ignoreras av iranier. 

– Jag hoppas att en dag, någon dag, kommer det iranska samhället förenas på ett sätt som gör att vi kan stå starka under en fana med mänskliga rättigheter, demokrati, rättssäkerhet, separering mellan religion och stat, men för att komma dit, det är några steg kvar dit, sade hon.

Nazanin säger att hon kommer att fortsätta att fokusera på människorättsfrågor, samtidigt som hon använder sig av konst som en kanal för sitt engagemang. Inom kort kommer hon att ha en roll i en film kallad ”Mona’s dream”, vilken enligt Nazanin” handlar om en flicka i Iran som avrättades på grund av att hon undervisat Bahai-klasser.”

Nazanins konst och skönhet kommer åter att vara en plattform för att dra uppmärksamheten till mänskliga rättigheter.

översatt från engelska: