Skolan som lär kinesiska överklassfruar att hantera sina äktenskap
Good Wife Happy College. (Skärmdump från lovegiving915.com)


Rika kvinnor i Peking kan nu få hjälp med sina äktenskapsproblem genom att gå i skolor som den nystartade ”Good Wife Happy College” som har en avgift på 100 000 yuan (ungefär lika mycket i kronor).

Institutet påstår att man lär kvinnor hur de ska rädda sina äktenskap, inklusive hur man undviker att maken skaffar älskarinnor. Målgruppen är de allra rikaste. Deltagarna måste kunna visa dokument som styrker att de har egendom och inkomster som motsvararar 10 miljoner yuan.

”Låt mig säga så här: När du tagit examen från mitt institut kommer du ha de rätta verktygen och älskarinnorna kommer försvinna”, sade Fei Yang, som driver ”Good Wife Happy College” till China News den 17 november.

”Jämfört med liknande institut i andra länder som bara lär ut matlagning och blomsterarrangemang, så är de flesta av våra instruktörer psykologer. Vi är specialiserade på att lösa familjefrågor”, sade hon.

Enligt Fei Yang börjar kursen med en 14 dagar lång vistelse i ett hus där man studerar ”emotionella mönster” i små grupper.

Efterfrågan på den här typen av skolor har ökat i Kinas större städer på senare år allteftersom skilsmässostatistiken skjutit i höjden, i takt med den snabba med våldsamma ekonomiska tillväxten.

En älskarinna ses som en statussymbol för en framgångsrik man i dagens Kina, men det kan förstöra äktenskap. 

Hongkongbaserade Eastern Daily rapporterade att många kvinnor inom den kinesiska överklassen måste hantera problemet med älskarinnor.

”När många kvinnor måste hantera en älskarinna tar de till extrema åtgärder och det resulterar i skilsmässa. Faktum är att man behöver rationalitet och visdom för att kunna säkra ett äktenskap”, sade Fei Yang till Eastern Daily.

Wang Qighua, som driver en äktenskapsrådgivningsbyrå i Qingdao i östra Kina, sade i en intervju i City Post att han är skeptisk till att man kan lösa äktenskapsproblem genom att gå en sådan här utbildning.

”De här skolorna letar bara efter vinster. Det är rena bluffen”, sade Zhou Yan, engelsklärare på New Oriental School i Nanjing.

Skilsmässostatistiken i Kina har stigit under de senaste sju åren. 80 procent av skilsmässorna i landet orsakas av utomäktenskapliga affärer, enligt statistik.

En rapport i statlig kinesisk media i juni i år sade att 465 000 par skilde sig i Kina under det första kvartalet 2011, vilket motsvarar 5 000 par om dagen. Det var en ökning med 17 procent från samma period förra året.

Yu Hai, professor i sociologi vid Fudanuniversitetet sade att män inte skäms för att de har älskarinnor. Tvärtom är de stolta över det.

”Det här visar inte bara hur moralen sjunkit utan även hur vår traditionella kultur förstörts”, sade han.

Översatt från engelska