”Skogspojken” identifierad som 20-årig holländare
En skog i närheten av Essen i västra Tyskland, den 8 november 2011. (Foto: Patrik Stollarz AFP/Getty Images)


Den mystiska ”skogspojken” har inte tillbringat de senaste fem åren i skogen tillsammans med sin far utan någon annan mänsklig kontakt. Det har nu uppdagats att han är en tjugoårig holländare som rymde hemifrån i september förra året.

Efter ett nyhetsinslag om Robin Van Helsum och hans otroliga berättelse om hur han levt i tält och grottor, blev den holländska polisen kontaktad av hans skolkamrater då de känt igen honom på bilderna. Hans styvmor som verkar vara hans enda släkting kontaktades och bekräftade hans identitet, enligt Daily Telegraph.

Robin Van Helsum från Hengelo i Nederländerna, rapporterades saknad av sin familj i september förra året, bara några dagar innan han dök upp i Berlin och berättade att hans mor dött i en bilolycka när han var tolv år och att han levt i skogen tillsammans med sin far sedan dess. När hans far dog bestämde han sig för att lämna vildmarken.

– Vi konfronterade honom med den nya informationen i morse och han sade, ”OK, ni kom på mig, jag är Robin och jag hittade på hela historien”, berättade Thomas Neuendorf från polisen i Berlin till tidningarna på fredagen.

Det verkar som om han kom direkt från sin hemstad till Berlin med tåg och ville börja ett nytt liv. Han var aldrig i närheten av någon skog.

Under de senaste nio månaderna har Van Helsum tagits om hand av landets ungdomsvård och gått i tysk skola. Rapporter säger att omhändertagandet har kostat tyska skattebetalare cirka 5000 euro i månaden.

Polisen sade att han nu kan åtalas för bedrägeri eftersom han påstod sig heta Ray och vara 17 år.

– Han har tagits omhand av tyska myndigheter sedan september. Han har fått pengar, kläder, bostad och utbildning och allt baserades på en lögn. Det kan mycket väl vara ett fall av bedrägeri, sade Neuendorf.

Översatt från engelska.