Skogsbranden i Israel dödade 40 fångvaktare
En utbränd buss i vilken fångvaktare färdades nära staden Haifa i norra Israel den 2 december 2010. (Foto: Jack Guez/AFP/Getty Images)


En skogsbrand i Karmelbergen, nära Haifa, dödade 40 fångvaktare som färdades i en buss den 2 december.

Vakterna var på väg till Damon-fängelset för att hjälpa till med evakuering av ca 500 fångar från det eldhärjade området när deras buss fattade eld, rapporterade den israeliska tidningen Jerusalem Post.

– Bussen hade inte en chans. De försökte fly men brändes levande. Det var en fruktansvärd syn, berättade en talesperson från brandkåren till Jerusalem Post.

Han tillade att lågorna var långt bort från den gata där bussen färdades vid starten men lågorna förflyttade sig snabbare än vad vakterna väntade sig och täckte en sträcka på 1 500 meter inom knappt tre minuter.

I de starka vindarna försökte brandbekämparna på marken och i luften släcka branden som bröt ut mitt på dagen den 2 december.

Israels premiärminister Benjamin Natanyahu har bett om hjälp från Ryssland, Grekland, Italien och Cypern för att klara av katastrofen, enligt BBC News.

Luften i Binyamina-området nära Karmel var ett svart, tjockt moln. Man har varnat för att andas in den giftiga röken.

Enligt Jewish National Fund har elden hittills slukat ca 2 400 hektar.

Omkring 14 000 invånare, inklusive universitetet i Haifa, evakuerades. På kibbutzen Beit Oren togs husen av lågorna. Många invånare fick evakueringsordern via telefonmeddelanden.

Home Front Command kommer att rekrytera 200 brandmän för att speciellt hjälpa till med katastrofområdet, enligt uppgift från Israels försvarsstyrkor.

Polisen kallar branden för en ”en stor katastrof. Branden fortsätter att sprida sig och hotar många,” rapporterade Jerusalem Post.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/46881/