Skjutsa palestinier till israeliska sjukhus en väg till fred
Badiz'a Ahmed bor i en by i närheten av den palestinska staden Tul Karem på Västbanken. Volontärer från Road to Recovery (Vägen till återhämtning) transporterade honom och hans barn till ett sjukhus i Haifa. (Foto: Marlene-Aviva Grunpeter/Epoch Times)


Under de senaste decennierna har israeliska och palestinska myndigheter föga framgångsrikt försökt uppnå en fredlig samexistens. Medan politikerna fortsätter sina förhandlingar, har den ideella humanitära organisationen Road to Recovery, Vägen till återhämtning, (roadtorecovery.org.il/) baserad i Israel, länkat samman israeler och palestinier på en väg mot fred och ömsesidig respekt.

Volontärer från Road to Recovery skjutsar palestinska patienter, mestadels barn, från Västbanken och Gazaremsan till sjukhus i Israel för behandling. Den grundades av Yuval Roth, en israelisk konstnär och snickare som bor i den lilla staden Pardes Chana i Israel.

Varje morgon väntar volontärer från Road to Recovery vid olika vägspärrar i norra och centrala Israel på palestinska föräldrar och barn som behöver sjukhusvård. Volontärerna skjutsar familjerna till israeliska sjukhus.

Sjukhusen i de palestinska områdena har inte sådana faciliteter som dialys, kemoterapi, strålbehandling och andra dyra behandlingar så de barn som behöver sådan vård körs till israeliska sjukhus. Den palestinska regeringen betalar kostnaden för behandlingen men de kan inte erbjuda transport till sjukhusen på grund av israelisk lag.

Palestinierna får inte köra in i Israel med bil och det finns ingen kollektivtrafik. Det enda alternativet för familjerna innan Road to Recovery var taxi men det blev för dyrt för en vanlig palestinsk familj.

”I början tog vi taxi från vägspärren till Rambamsjukhuset i Haifa. Det kostade mig 400 shekel (112 dollar) och jag hade inte råd. Så jag var tvungen att berätta för min fru att vi måste avbryta behandlingen”, berättar Badiz’a Ahmed med tårar i ögonen. Ahmed är palestinsk far till två barn, Karim och Hilad som lider av leukemi. Han tog sig till Rambam sjukhuset för att barnen skulle få behandling och benmärgstransplantation. Bekymrad inför de kommande besöken på sjukhuset frågade Ahmed andra palestinier hur de tog sig till sjukhuset. Då gav de honom Yuval Roths telefonnummer.

Ahmed ringde till Roth om att få skjuts till ett israeliskt sjukhus. Roth svarade med lugn röst: ”OK, säg bara till några dagar före behandlingen”.

”Det har gått fem år sedan jag ringde Yuval för första gången och vi har inte någon gång haft problem att ta oss till sjukhuset, inte ens mitt i natten”, sade Ahmed. Karim och Hilad har nu tillfrisknat efter lyckade benmärgstransplantationer.

På frågan om det är möjligt med fred mellan Israel och Palestina, svarade Ahmed med ett leende: ”Jag vet inte om ledarna kommer att nå en överenskommelse, men israeler och palestinier som verkligen vill ha fred, vi behöver inte vänta – freden är redan här”.

Från ilska till återhämtning

I oktober 1993 fick två israeliska soldater på väg hem lift av tre Hamas-medlemmar utklädda till ortodoxa judar. De två kidnappades och dödades, en av dem var Yuvals bror, Udi Roth. Yuval kände vrede, inte bara mot dem som hade dödat hans bror, utan också mot sina egna ledare och sig själv som israelisk medborgare, som inte arbetade för fred.

Ungefär ett år senare talade en man, Yitzhak Frankenthal, i ett radioprogram om hur hans son, Eric, hade dödats av Hamas. ”Jag hörde Frankenthal tala om försoning och behovet av att bryta våldsspiralen. Det kändes som Frankenthal talade direkt till mig och min smärta”, förklarade Roth. Efter programmet ringde Roth upp Frankenthal för att uttrycka sin solidaritet.

År 1995 etablerade Frankenthal en föräldracirkel, Parents Circle Families Forum (PCFF) (theparentscircle.com ) en gemensam palestinsk-israelisk organisation för familjer som förlorat nära och kära i Israel-Palestinakonflikten.

Fem år senare år 2000 beslutade Roth att det var dags att gå med i PCFF. Vid ett av mötena, frågade en palestinsk man om Roth kunde köra hans bror från vägspärren till Rambamsjukhuset. Roth gick med på det och körde honom flera gånger. Sedan bad Roths palestinska vän honom att ta en patient till Hadassahsjukhuset i Jerusalem. Snart spred det sig och antalet palestinier som ber Roth om hjälp med transport har ökat för varje dag.

I början rekryterade Roth sin bror och vänner till hjälp. Senare skapade han en sändlista och fler och fler frivilliga anmälde sig. Till en början förde de inga journaler på sina körningar och kostnader. Varje volontär tog pengar till resorna fram och tillbaka till sjukhusen ur egen ficka men det höll på att bli en ekonomisk börda för många av de frivilliga som var pensionärer och levde på pension.

Det var inte förrän 2010 som den frivilliga gruppen formellt etablerade Road to Recovery som en ideell organisation. Samma år fick den sitt första betydande välgörenhetsbidrag från sångaren Leonard Cohen. När Cohen uppträdde i Israel träffade han Roth och bestämde att hans organisation, Fund for Reconciliation, Tolerance, and Peace (fonden för försoning, tolerans och fred) skulle lämna bidrag till Road to Recovery. Detta hjälpte Roth att ge de frivilliga chaufförerna pengar för deras utlägg.

Under 2012 valde tidningen Nation, Road to Recovery som en av tio organisationer värda bidrag till välgörande ändamål.

I några fall kan Road to Recovery också stå för sjukvårdskostnader för de barn de transporterar. År 2012 efter flera insamlingskampanjer, stod Road to Recovery för kostnaderna för en omfattande rehabilitering av en amputerad treåring från Gaza. Samma år köpte de också ett datoriserat system för röstöversättning till en 7-årig blind flicka från Gaza.

I den palestinska staden Jenin kallas Roth ”Yuval ängeln”. Han berättar om en händelse som visade hur viktigt det är att fortsätta på ”vägen till återhämtning.”

En israelisk soldat i uniform korsade den israelisk-palestinska gränsen och gick vilse i Jenin. En skara palestinier omringade honom och spänningen var stark. Lyckligtvis såg en palestinsk polis situationen och räddade soldaten från en trolig lynchning. Polisen sade senare att hans handlande berodde på att Roth hade kört hans bror till ett israeliskt sjukhus för att få vård.

Roth skrev på Road to Recoverys hemsida: ”Min brors död i händerna på palestinier gjorde behovet av att anta en förnuftig lösning kristallklar för mig. Vårt sätt kommer att stoppa våldet. Fredlig samexistens börjar på vägarna”.

Översatt från engelska.