Skillnad på massmördare och massmördare


Föreställ dig att det varje år skulle delas ut ett stort pris med 100 000 kronor som heter ”Hitlerpriset”, ”Pol Potpriset” eller ”Maopriset” till en kulturperson i Sverige. Då skulle det förmodligen bli ramaskri bland journalisterna och de svenska medierna. Nu är det faktiskt så att det finns ett Leninpris som årligen delas ut sedan 2009.

I år delades priset ut till författarinnan Maj Sjöwall för de tio romaner om brott som hon skrev tillsammans med framlidne Per Wahlöö. Böckerna har sedermera filmatiserats. Alla har vi nog sett en och en annan Beck-film med Gösta Ekman eller Peter Haber och Mikael Persbrandt.

I Hallandsposten får Maj Sjöwall frågan hur det är att förknippas med en diktator varpå hon svarar: ”Bra. Jag är socialist och stolt över Leninpriset.”

Leninpriset utses av
styrelsen för Jan Myrdalssällskapet. Man ska vara verksam ”författare eller konstnär som verkar i Jan Myrdals samhällskritiska och upproriska tradition” för att kunna få priset. Kulturpersoner som tidigare fått priset är Mattias Gardell (2009), Roy Andersson (2010), Maj Wechselmann (2011) och Sven Lindqvist (2012).

Jan Myrdal har fortfarande inte tagit avstånd från Röda khmerernas massmord då de fick härja fritt och döda i kommunismens namn. I Pol Pots Kambodja under åren 1975-1979 dödades en fjärdedel av befolkningen, det vill säga två miljoner oskyldiga människor, blott för att de var ”kontrarevolutionärer” eller ”antikommunister”. När den kinesiska regimen ingrep mot demonstranterna på Himmelska fridens torg 1989 ska Myrdal ha sagt att ingripandet var nödvändigt för att bevara Kinas politiska stabilitet.

Lenins terror mot den ryska befolkningen är numera vida känd tack vare historiker som Robert Conquest, Nicolas Werth, Anne Applebaum och Simon Sebag Montefiore. Tiotusentals ryssar skickades till arbets- eller koncentrationsläger för att de var ”kontrarevolutionärer” eller hade fel klasstillhörighet. Under hungersnöden 1921-22 svalt uppemot fem miljoner människor ihjäl i Sovjetstaten under Lenins styre. Kosackerna sågs som ”klassfiender” av Lenin och skulle ”utrotas och likvideras till sista man”. Uppemot 500 000 oskyldiga kosacker dödades.

I motiveringen till årets Leninpris säger man att Sjöwall och Wahlöö med sina ”polisromaner har förnyat en hel genre och inspirerat nya generationer av samhällskritiska författare, som i sin tur har erövrat en hel värld”.

När Roy Andersson erhöll Leninpriset 2010 och fick frågan hur det känns att få ett pris med Lenins namn på sade han: ”Jag tycker det känns bra. Inga problem alls. Det blev revolution i Ryssland och Lenin ledde den, men det gick inte att förutse hur den skulle utvecklas efter det. Jag sympatiserar väldigt mycket med den ryska revolutionen. Det hade varit väldigt olyckligt om tsarvälde hade fortsatt.”

Mattias Gardell sade följande när han tog emot priset: ”Jag är frihetlig och misstänksam mot all form av auktoritär socialism. Men jag har tagit emot en medalj av kungen utan att vara rojalist, så då kan jag väl ta emot det här priset utan att vara leninist.” Ärligt talat tror jag inte att han hade tagit emot priset om det hade stått Hitlers namn på det.

Personligen mår jag illa av att kulturpersoner tar emot ett pris med Lenins namn på med tanke på den röda terrorn och det fasansfulla dödandet han låg bakom. Leninpriset instiftades 2008 på initiativ av bland annat entreprenören Lasse Diding. Prisceremonin brukar äga rum i hans hotell i Varberg. Där återfinns en byst på Karl Marx, bilder på Mao och revolutionära bilder på väggarna. Inte nog med det. I källaren finns det så kallade Leninbadet med målningar och statyer av diktatorn. Hade det hetat ”Hitlerbadet” hade det säkerligen blivit ramaskri bland journalisterna och medierna.

På vilket sätt är Jan Myrdals ”samhällskritiska och upproriska tradition” något att vara stolt över och ta efter när han förnekar massmord och dessutom tycker att dödandet av oskyldiga är befogat (som ingripandet på Himmelska fridens torg)? Om tusentals svenskar gick ut och demonstrerade fredligt på Sergels torg skulle Myrdal också då säga att det var befogat om Sveriges regering dödade hundratals av dem för att bevara Sveriges politiska stabilitet?

När Leninpriset delas ut
nämns det knappt i medierna. Och när det gör det är det mest några korta notiser och lite kritik. Över 100 miljoner människor har dött i kommunismens namn. Lenin låg bakom miljontals människors död och banade väg för den terror och det massmord som skulle fullföljas av Stalin. Så småningom spreds kommunismen vidare till Kina där Mao såg upp till Stalin. Enligt Jung Chang och Jon Halliday fick över 70 miljoner oskyldiga kineser sätta livet till i kommunismexperimentet i Kina. Och fortfarande lider miljontals kineser under kommunistpartiets repressiva politik. Förföljelsen av Falun Gong och den där ingående organskörden från levande människor är ett aktuellt exempel på hur fel det kan gå när man bygger en regim på fel grunder.

Leninpriset är ett hån mot alla som dött och som fortfarande lider under kommunismens namn. I vissa länder är det förbjudet att förneka Förintelsen. Bland vissa inom Sveriges kulturvänsterelit är det fortfarande kutym att förringa miljontals offer för kommunismens röda terror. Det är tydligen skillnad på massmördare och massmördare.