Skidintresset på topp - rekordmånga åkte Vasaloppet
Gott om snö och svenskarnas OS-framgångar har bidragit till att intresset för längdskidåkning nu är stort. Det här märktes också i årets Vasalopp som hade samlat drygt 16 000 startande.(Foto: Ulf Palm/ AFP PHOTO/SCANPIX)


Gott om snö och svenskarnas OS-framgångar har bidragit till att intresset för längdskidåkning nu är stort. Det här märktes också i årets Vasalopp som hade samlat drygt 16 000 startande. Det var en spännande dag för alla – publik, vanliga motionärer och elitskidåkare.

Sporthandlarna har haft bråda tider med att sälja skidutrustning och i många butiker har hyllorna gapat nästan tomma. Intresset för skidåkning finns djupt förankrat i den svenska folksjälen och i år kan många äntligen få förverkliga sina drömmar. Att få glida fram på ett par nyvallade skidor bland snötyngda granar har blivit verklighet.

Termometern visade 12 minusgrader när det rekordstora startfältet gav sig iväg på söndagen för att ta sig fram de nio milen från Sälen till Mora. För motionärerna längst bak i leden innebar det köbildning och väntan på att ta sig fram i spåren, innan var och en fick möjlighet att sträcka ut i sin egen takt.

Vinnare i årets Vasalopp blev Jörgen Brink med tiden 4.02,59, som segrade efter en  rafflande spurtstrid med fyra andra åkare. På andra plats kom fjolårets vinnare Daniel Tynell och trea blev tjecken Stanislav Rezak. Kranskulla var Helene Söderlund.


Årets vinnare Jörgen Brink. (Foto: Ulf Palm/ AFP PHOTO/SCANPIX)

Årets vinnare Jörgen Brink. (Foto: Ulf Palm/ AFP PHOTO/SCANPIX)