Skidåkande pojkar väckte björn av misstag
Springande brunbjörn i Skandinavisk Djurpark, Danmark (Foto: Malene Thyssen, Creative Commons)


Det är fortfarande snö på marken i det avlånga landet Sverige som slutar en bra bit ovanför polcirkeln. Har man åkt skidor hela vintern slutar man inte att åka för att vi har kommit in i vårmånaden mars och har sommartid.

Ett gäng pojkar i tolvårsåldern var ute och åkte skidor off pist på Funäsdalsberget i Härjedalen i helgen. En av dem körde ner i ett hål och när nästa pojke kom dit blev hålet större och han kände något på skidorna och trodde att det var den tredje pojken som var där. Men vad han såg var ett björnhuvud.

En av dem, Olle Frisk, drogs ner i hålet av björnen. I björnidet fanns en björn med ungar och alla blev lika överraskade. Björnen började bita och riva Olle som först stretade emot men sedan slutade med det och då slutade björnen också.

Utanför stod de andra pojkarna och skrek för högan sky, och när en av dem slog björnen i huvudet med skidstaven sprang björnen sin väg.

Nu ligger Olle Frisk, som pojken heter, på sjukhus med bit- och rivsår på benen och ryggen. Men Olle har förståelse för björnen eftersom det var pojkarna som störde den i vintersömnen. Han ser det inte som konstigt att den gick till attack.

– Jag vill inte att björnen skjuts för det är ju mer vårt fel än björnens. Vi åkte ner i dess ide och den kände sig trängd och då gick den till attack. Det är klart att den går till attack om den känner sig trängd, sade den 12-årige pojken till SR.

Björnhonan sprang bort från boet och somnade under ett tröd i skogen, men hennes ungar blev kvar i boet och där är de fortfarande. Länsstyrelsen menar att honan kan komma tillbaka till boet och man vet att hon rör sig i området.

Polisen har spärrat av området kring boet som ligger några hundra meter från en skidanläggning.
– Till nästa säsong kommer spårhundar för att söka igenom området runt skidområdet, så att vi säkerställer att det inte finns några björnar där som vi kan väcka i onödan, säger Kevin Kirk, vd för  Funäsdalsbergets skidanläggning till SR.

Magnus Frisk, pappa till Olle, sade till SR:
– Han har hanterat det här på ett fantastiskt sätt. Han har varit väldigt samlad och det är nästan han som har stöttat mig. Jag förstår inte att han har den kraften i sig. Han är en liten och tunn kille, men här har han varit knallhård, säger Magnus Frisk.