Skeppsbruten på Stilla havet i tretton månader
Jose Salvador Alvarenga hjälps iväg till Majuro sjukhuset för vård efter en 22-timmars båtfärd från den isolerade Eon-atollen den 3 februari. Där sköljdes han iland den 30 januari, berättade han för sina räddare. (Foto: Hilary Hosia / AFP)


En man hävdar att han varit på drift i Stilla havet i mer än ett år. Det var tron på Gud som fick honom att fortsätta för det fanns gånger han ville få ett slut på det.

Alvarenga sade att han och hans tonårige kompanjon blåstes ur kurs av nordliga vindar som sedan fångade dem i en storm och motorn slutade att fungera. Pojken svalt ihjäl eftersom det varken fanns mat eller vatten ombord.

Till CNN, som intervjuat mannen, sade han att han två gånger ville ta livet av sig men han genomförde det inte för har var ”rädd”.

För tretton månader sedan lämnade han Mexico och nu dök han upp vid Marshallöarna, tusentals mil därifrån. Mannen sade sig heta Jose Salvador Alvarenga och hade levt på fisk, sköldpaddor och regnvatten, när det fanns.

Myndigheterna visste inte vad de skulle tro, en man på drift i Stilla havet i över ett år. Nu har dock historien bekräftats av den mexikanske ambassadören i Filippinerna som berättar att Alvarenga kommer från El Salvador.

Mannen vilar nu ut på sjukhus och ambassadören sade att när han hittades var han ”svag till sinne och hälsa”.

”Mitt hjärta sade mig att min son inte var död, men jag funderade ofta över det, så ofta att jag hade börjat förlorat hoppet”, sade hans mor Julia Alvarenga till CNN.