Skepp från 600-talet funnet vid tunnelbygge i Turkiet


Vid grävning för ett nytt transportsystem under vattnet, Marmarayprojektet, i Yenikapi, Istanbul, upptäcktes ett helt intakt bysantinskt lastfartyg som arkeologer tror kan vara från 600-talet.

Arkeolog Mehmet Ali Polat rapporterade till Radikal Daily, att fyndet är det största man hittills funnit och att skeppets last fortfarande är intakt.

– Det finns inga andra exempel i världen på ett skeppsvrak där både fartygstimret och dess last är i så gott skick, sade han.

Skeppet är inte det första fyndet som hittats i Yenikapi då arkeologer har intresserat sig för platsen sedan 2004.

Enligt Todays Zaman, har 34 andra bysantinska skeppsvrak och en överslammad hamn från 500-talet upptäckts nära det här området. Inget är dock så välbevarat som det senaste fyndet. En samling av fynden från området, som av arkeologer kallas för ”den största nautiska arkeologiska platsen genom tiderna”, finns nu att beskåda på Istanbuls arkeologiska museum.

Marmaray projektet har avslöjat en myriad av arkeologiska platser som har lämnat fragment av historisk information om det bysantinska riket såsom hemliga gångar, gravar, kyrkor, hamnar, skepp, stadsmurar och bronsåldersarbeten. Bland dessa fynd finns hamnen Theodosius, som dateras till 500-talet och hittades intill de 35 sjunkna skeppen.

Zeynep Kiziltan, som leder Marmaray-Metro Salvage Excavations utgrävningar, berättade för Radikal Daily att utgrävningarna förväntas fortsätta till slutet av sommaren.

Översatt från engelska.