Skenande bostadspriser och inflation plågar kineserna
Arbetare bygger en modell under en fastighetsmässa i Xian i Shaanxiprovinsen, 2007. Enligt ny statstik stiger lägenhetshyrorna kraftigt i bland annat Peking, Shanghai och Guangzhou. (Foto: China Photos/ Getty Images)


En 20-procentig hyreshöjning tvingade språkläraren Jenna Qin (ej hennes riktiga namn) i Shenzhen att flytta. Hennes lägenhet blev plötsligt 300 yuan dyrare.

– Jag måste flytta och jag måste även höja avgiften för mina elever. Alla har det dock svårt nu, så det känns verkligen tungt att göra det, sade hon.

– Det här har haft en enorm påverkan. Plötsligt känner jag stor press, och hyresvärden har blivit otrevlig, berättade hon i intervjuer via telefon och email.

I flera år nu, och särskilt sedan början av 2010, har det spekulerats i när Kinas fastighetsbubbla ska spricka. Experter är oense om hur allvarlig situationen är, om den kommer spricka, när det i så fall sker och vad de möjliga konsekvenserna kan bli.

Under tiden kämpar de vanliga kineserna, ”laobaixing” eller ”de hundra gamla namnen” som de kallas – vidare, pressade av stigande huspriser och levnadskostnader.

Ping Hu, som arbetar med marknadsföring i Shenzhen, berättade att hans hyra nyligen steg med 100 yuan, från 300 till 400 yuan per månad.
– Självklart hade det en stor påverkan på mitt liv, sade han.

I de kretsar han rör sig kan en genomsnittlig lön ligga på 2000 yuan.
– När hyran ligger på 400 och maten på 600 eller 700 har man bara 1000 yuan kvar när månaden är slut, om man inte har några andra kostnader, sade Ping i en intervju på Skype. Han bor i utkanten av staden, men i centrum kan priserna verkligen skjuta i höjden.

Det är dock inte bara hyrorna som stiger.
– Grönsakspriserna har stigit kraftigt. Allting stiger, sade Ping.

Priserna på hyreslägenheter steg med 15 procent i Peking från 2010 till 2011. Under samma period steg de med 10 procent i Shanghai och 20 procent i Guangzhou, enligt ny statistik.

Kommunistpartiet har försökt ta hand om situationen på sitt vanliga sätt: Stora byggprojekt styrda ovanifrån, där man bygger billiga hyreslägenheter. Man avser spendera 1,3 biljoner yuan för att bygga 10 miljoner bostäder under 2011.

Det är ännu oklart hur pass effektivt de här byggprojekten kommer förbättra de fattiga arbetarnas situation. Med den här typen av utfästelser med åtföljande stora pengasummor är det normalt att en del försvinner ner i fickorna på partiadministratörer och entreprenörer som snålar på kvaliteten.

Inflationen har ökat stadigt i år, och i januari såg man den största stigningen i konsumentprisindex på sex år, och analytiker menar att det kommer att bli än värre.

Priser på råvaror som koppar och annat som behövs för att bygga har stigit, delvis på grund av spekulation, enligt investeringsanalytikern Andrew McCann i New York.

Regimen har försökt hantera detta genom att införa priskontroller och subventioner. Eftersom Kina är en kommandoekonomi är det lättare för regimen att ta i med hårdhandskarna mot företag som höjer priserna. Myndigheterna har samlat ihop representanter för stora butikskedjor som Carrefour och Wal-Mart och talat om att Kina har problem med inflationen och att de måste hålla nere priserna, enligt McCann.

Det här är dock ingen långsiktig strategi.
– Priskontroller och subventioner kan inte räcka hur långt som helst eftersom de stör marknadsmekaniken. Om inköpspriserna stiger så stiger allt. De får inte höja priserna, men då förlorar de pengar, och det kan inte heller fortgå hur länge som helst, sade McCann.

– Företag i Kina lyckades hålla priserna nere tills för mellan sex och åtta månader sedan, men förr eller senare måste de ökade priserna gå ut över konsumenterna, annars går det inte att göra några vinster, tillade McCann. Och i och med detta stiger levnadskostnaderna för den vanlige kinesen.

Översatt från engelska