Skandalen växer kring minderårig gymnast
Kinas guldmedaljös He Kexin var bara 13 år 2007, enligt en rapport på Xinhua News. (Epoch Times)


Sedan Kina vann lagtävlingen i gymnastik i fredags har kontroversen kring några av deltagarnas ålder vaknat till liv igen.

Enligt en CNN-rapport den 13 augusti har He Kexin, Jiang Yuyuan och Yang Yilin angett en falsk ålder för att möta åldersgränsen för tävlingsdeltagande i OS.

Inför OS avslöjade även andra medier, bland annat Associatied Press och New York Times, att två av de kvinnliga kinesiska gymnasterna bara var 13 år förra året, såsom kinesisk nyhetsmedia påstått. Men enligt de pass som lämnades till IOK är de 16 år, och IOK har accepterat detta.

Kinas kommunistregim förnekar att man ändrat gymnasternas ålder i passen.

Epoch Times har undersökt uppgifterna i rapporterna.

He Kexins namn återfinns på en deltagarlista från en lokal idrottstävling som publicerades den 27 januari 2006 på Chengdu Sports Bureaus officiella hemsida. Under gymnastkategorin återfinns He Kexin och hennes födelsedatum anges till 1 januari 1994.

Enligt en rapport i China Daily den 23 maj 2008 har He Kexin just fyllt 14.

”Denna 14-åriga gymnast anslöt sig till landslaget under förra året, men hon har väckt mycket uppmärksamhet de senaste månaderna”, står det i rapporten.

En annan rapport från den kinesiska regimens språkrör Xinhua News den 3 november 2007, med titeln ”10 nya stjärnor vid den sjätte idrottstävlingen i Chengdu”, sade att He Kexin var 13 år gammal 2007.

”He Kexin, en 13-årig gymnast från Wuhan, tävlade mot Yang Yilin, en representant från landslaget. Med stöd av publiken gjorde denna lilla flicka ett fantastiskt program på trampolinen och slog Yang Yiling, bronsmedaljös på VM. Lu Shanzhen, huvudtränaren för det kvinnliga gymnastiklandslaget applåderade henne”, stod det i denna rapport.

Sen dess har Xinhua tagit bort rapporten, men den går fortfarande att nå via Google.

Enligt New York Times uppvisade en annan ifrågasatt gymnast, Jiang Yuyuan, sitt pass som utfärdats den andra mars 2006. Enligt det föddes hon 1 november 1991 och är därmed över minimiåldern för OS-deltagande.

Men Zhejiangprovinsens idrottsbyrå anger i sitt medlemsregister en annan födelsedag på Jiang Yuyan, enligt vilken hon är under 15. I registret finns varje idrottares ID-nummer och fördelsedatum. På Jiang Yuyuan står att hon föddes 1 oktober 1993, vilket innebär att hon är under 15 och därmed inte tillåten att tävla i OS.

I sin kommentar till ålderskontroversen säger det kinesiska idrottsförbundet att gymnasternas åldrar ”inte kan ifrågasättas” och hävdar att de två tidigare nyhetsrapporterna är felaktiga.

Enligt en rapport i Sports Forum Weekly den 30 juli faxade gymnastikcentrets ordförande Gao Jian alla dokument till IOK, vilka bevisade He Kexins egentliga ålder.

”Dessa dokument inkluderade hennes födelsebevis, folkbokföring, ID och landslagsregistrering. Hela processen tog mindre än 20 minuter”, stod det i rapporten. Man tillade att IOK:s ordförande ”snabbt verifierade dokumenten och meddelade att åldern kontrollerats”.

Det stod däremot inget i rapporten om hur ordföranden i IOK lyckades verifiera dokumenten så snabbt.

Kinesiska nätanvändare har lämnat kommentarer om hur kinesiska dokument kan vara falska i ”nationens intresse”.

En bloggare med signaturen ”dsdx” kommenterade sarkastiskt:

”Alla dokument från Kina kan vara falska i nationens intresse. Det spelar ingen roll om man så spenderar alla nationella resurser för att skapa dessa dokument. Allt har förberetts för att försvara lögnen.”

En annan bloggare som kallar sig ”Anonymous Tourist” skrev: ”Vad är det som alla är så chockerade över? Kinesiska medborgares namn och ålder ändras allt efter nationens intresse. Det är ingen stor sak.”


He Kexins födelsedata på en deltagarlista på Chengdu Sports Bureaus hemsida, januari 2006. (Epoch Times)

He Kexins födelsedata på en deltagarlista på Chengdu Sports Bureaus hemsida, januari 2006. (Epoch Times)