Skalvet det värsta Japan drabbats av
Ett kraftverk brinner i Ishihara. (Foto: NHK / AFP)


Klockan 6.50 i morse, svensk tid, drabbades japan av en kraftig jordbävning, då ett skalv inträffade till havs ungefär 40 mil utanför Tokyo. Skalvet uppmättes till 8,9 på richterskalan. Det är bara några dagar sedan den förra jordbävningen i landet.

Seismologen Reynir säger till SR att vid ett jordskalv av den här digniteten är det inte jordskalvet i sig som är farligt utan tsunamivågorna som följer på det.

I morse vällde tsunamin in över Japans östkust och svepte med sig allt i dess väg. Stora fartyg vältes omkull som om de vore barnleksaker, broar drogs loss från sina fästen. Bilar och annat löst sveptes med i vattenmassorna. Skadorna lär vara gigantiska.
BBC visar hur vattnet väller in över land, det är som en brun massa med skräp som väller in över åkrarna. Flygplatsen i Sendai beskrivs som ett hav.

Flera av Japans kärnkraftverk stoppades automatiskt när det första skalvet kom. Inget läckage rapporteras. Reuters uppger dock att ett av kraftverken fungerar. Fyra miljoner människor är utan ström runt omkring Tokyo, uppger SR.

– Jag är bara rädd att tåget inte går och att folk blir kvar i Tokyo, säger Eveline Watanabe till Epoch Times.
Varken snabbtåg, tunnelbane- eller pendeltåg kör och det blir besvärligt för folk att ta sig hem.

Med tanke på omständigheterna har det inte rapporterats påfallande många dödsfall hittills, 29 stycken, men många människor saknas.


Hamnen i Hachinohe, Aomori området. (Foto: NHK / AFP)

Hamnen i Hachinohe, Aomori området. (Foto: NHK / AFP)

Det varnas för ännu en tsunami nu när den första har nått Taipei i Taiwan. Enligt BBC hade vågen då en höjd av tio centimeter för höjden beror på hur havsbottnen ser ut när den når fram.

Hawaii kan komma att få en våg på 2-3 meter och när den når Sydamerika kan vara på en halvmeters till en meters höjd, så varning har utfärdas.

Skalvet kändes naturligtvis i Tokyo och fick husen att svaja, det varade i tre minuter ”men kändes som fem” säger BBC-reportern.

– Historisk sett var magnitudskalan annorlunda, men 8,8 är en av de största som vi har upplevt i Japan. Det är den största enligt den utrustning som vi nu har på plats. 8,8 på richterskalan är maximum, en oöverträffad skala om man ser på historien, säger Hirofumi Yokayama på Japans meteorologiska institut.


En flygbild över staden Natori i Miyagi området. (Foto: Yomiuri Shimban / AFP)

En flygbild över staden Natori i Miyagi området. (Foto: Yomiuri Shimban / AFP)