Skakat Estland flyttar bronsstaty
Poliser och demonstranter i Tallinn. Minst fyra personer skadades på torsdagen när estländsk polis använde vattenkanoner för att skingra åtminstone tusen människor som protesterade mot planerna på att flytta en sovjetisk krigsminnesstaty i brons. (Foton: AFP / Raigo Pajula)


Estland regering flyttade i går morse bort den kontroversiella bronssoldaten i Tallinn, sedan staden skakats av de värsta kravallerna efter självständigheten.

Krisen såg ut att få långtgående följder, när Ryssland på morgonen övervägde att bryta de diplomatiska förbindelserna med grannlandet och den forna sovjetrepubliken.

Estländska medier beskrev delar av Tallinns centrum som ett slagfält efter nattens kravaller.

En person dödades och 44 skadades när ryskspråkiga ungdomar, många av dem berusade, gick bärsärkagång i innerstan på torsdagskvällen och natten till fredagen.

Omkring 300 personer
greps sedan butiker vandaliserats och plundrats och bränder anlagts.

Tallinns borgmästare samlade under natten stadens ledning till krismöte och beslöt att förbjuda all försäljning av alkohol fram till 2 maj.

Polisen förlorade på kvällen kontrollen över en till en början fredlig demonstration mot regeringens planer på att flytta bronssoldaten och gräva ut sovjetiska soldatgravar i närheten.

Enligt ögonvittnen började oroligheterna, när kravallpolis försökte driva bort de uppemot tusen demonstranterna från området.


Estländarna ser bronsstatyn som en symbol på den femtioåriga ryska ockupationen, medan Ryssarna anser den vara en symbol på kampen mot nazismen under andra världskriget.

Estländarna ser bronsstatyn som en symbol på den femtioåriga ryska ockupationen, medan Ryssarna anser den vara en symbol på kampen mot nazismen under andra världskriget.

I går morse beslöt en kriskommission att den omstridda bronssoldaten skulle flyttas omgående. Den fördes till hemlig plats av polisen, uppgav en regeringstalesman för Reuters.

För Ryssland och för många i den rysktalande minoriteten i Estland är bronsstatyn, som föreställer en soldat i Röda armén, en symbol för Sovjetunionens seger över Nazityskland.

Många ester ser den i stället som ett monument över den sovjetiska ockupationen.

Federationsrådet, det ryska överhuset, uppmanade efter omröstning enhälligt president Vladimir Putin att bryta de diplomatiska relationerna med Estland, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Ryska UD betecknade samtidigt Estlands flytt av krigsmonumentet som ”hädiskt” och ”inhumant”, särskilt med tanke på att det ”togs ner inför Segerdagen”.

Segerdagen brukar firas invid bronssoldaten av den ryskspråkiga befolkningen den 9 maj till minne av Röda arméns seger över Hitlers naziarmé i andra världskriget.

Ryska UD uppmanade internationella organisationer att vidta ”nödvändiga åtgärder för att kyla ner de estländska myndigheternas nit”.

En okänd rysk gruppering i Estland har hotat mörda landets premiärminister Andrus Ansip, rapporterar den baltiska nyhetstjänsten BNS. Hotet sändes till flera offentliga inrättningar med e-post.

Gruppen anklagar Ansip för att ha ”förklarat krig mot Ryssland och en för ryssarna helig plats”. Enligt gruppen kan man undvika ”att det flyter blod” om utgrävningarna vid bronsstatyn stoppas.

Estlands president Toomas Hendrik Ilves fördömde i dag nattens oroligheter i Tallinn i ett tv-tal.

”Vad vi såg i natt i centrala Tallinn var rån, våld och stöld. Det var brott som utfördes och de som var inblandade är brottslingar. Händelserna hade inget att göra med att bevara monument över deltagarna i andra världskriget. De nattliga brottslingarna förenades inte av nationalitet, utan av viljan att göra upplopp, krossa och plundra” sade Ilves.

Den estniska regeringens presstjänst uppger för ryska nyhetsbyrån Interfax att de flesta personskadorna inträffade under plundringen.

”Majoriteten av de skadade vandalerna fick skärsår när de krossade fönsterrutor. En av vandalerna, Oleg, högg ned en annan, Dmitrij, med en kniv. Senare avled Dmitrij på sjukhus när han opererades. Även Oleg är inlagd på sjukhus” meddelade presstjänsten.