Skådespelerskan Natasha Richardson avled efter skidolycka
Natasha Richardson med sin make skådespelaren Liam Neeson. (Max Nash/AFP/Getty Images)Natasha Richardson med sin make skådespelaren Liam Neeson. (Max Nash/AFP/Getty Images)

Natasha Richardson med sin make skådespelaren Liam Neeson. (Max Nash/AFP/Getty Images)

Skådespelerskan Natasha Richardson 45 år, medlem i den brittiska skådespelarfamiljen Redgrave, avled på onsdagen till följd av en svår hjärnskada efter en skidolycka i Kanada tidigare i veckan.

Richardson har vårdats på sjukhus i New York sedan i tisdags, omgiven av sin man skådespelaren Liam Neeson, sina två söner Michael 13, Daniel Jack 12 och sin mor skådespelerskan Vanessa Redgrave och andra medlemmar i familjen.

Liam Neeson, hans söner och hela familjen är chockade och förkrossade av det tragiska dödsfallet. De är djupt tacksamma för allt stöd från alla, men ber om respekt för sitt privatliv under denna svåra tid, säger familjens talesman Alan Nierob i ett uttalande.

Richardson följde sin Oscarsbelönade mor, och far, den bortgångne regissören Tony Richardson i fotspåren och gjorde karriär inom film och teater, i England och USA. Hon vann Broadways Tony-pris för sin roll i nyuppsättningen av musikalen ”Cabaret” 1998.

Richardson skadades i en skidbacke för nybörjare under en privat skidlektion i Mont Tremblants Resort norr om Montreal.

En taleskvinna från anläggningen sa att hon verkade vara i god kondition efter fallet, men skidläraren hade ändå kallat på räddningspatrullen som tog ner henne till foten av backen.

Ungefär en timme senare klagade hon på svår huvudvärk och togs först till ett lokalt sjukhus innan hon transporterades vidare till Montreal, där hon fick diagnosen svår hjärnskada.

På tisdagseftermiddagen flög hon tillsammans med sin man till Lenox Hills Hospital i New York där resten av familjen anslöt under hennes sista timmar.

Richardson föddes i London i maj 1963. Hon utbildades i den prestigefyllda Central School of Speech and Drama. Kanske är hon mest känd för sina filmroller, bland annat Lindsey Lohans mamma som ung i nyinspelningen av filmen ”The Parent Trap” (Föräldrafällan) från 1998 och Jennifer Lopez romantiska komedi ”Maid in Manhattan”.

Men främst var hon teaterskådespelerska, lika hemma på scenerna i Londons West End som på Broadway i New York. Hon fick pris som den mest lovande nykomlingen 1986 för sin roll i ”Seagull” (Måsen) där hon spelade mot sin mor och senare vann hon en Tony som Sally Bowles i ”Cabaret”.

Richardson nominerades till en Tony för sin Broadwaydebut i nyuppsättningen av Eugene O´neill´s ”Anna Christie”. Hon tävlade mot sin moster Lynn Redgrave om priset som bästa skådespelerska, men båda förlorade mot Madeline Kahn.

Hon har också gjort karriär inom TV med stjärnroller i BBC:s produktion av Henrik Ibsens ”Ghost” och CBS miniserie ”Haven”.

Hennes senaste filmroll var som strikt rektor på en engelsk internatskola i tonårskomedin ”Wild child”.

Richardson och Neeson (56) arbetade tillsammans 1994 i Jodie Fosters drama ”Nell”. Paret gifte sig i juli 1994 och fick barnen Michael och Daniel Jack. Hennes första äktenskap med filmproducenten Robert Fox varade i två år.

Richardson är syster till stjärnan i ”Nip/Tuck” Joely Richardson, som är barnbarn till den avlidne brittiska skådespelaren Sir Michael Redgrave och systerdotter till skådespelerskorna Linn och Corin Redgrave.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/13917/