Skådespelarna lyfter sista-stöten-film
Ben Affleck under Venedigs filmfestival i samband med lanseringen av filmen "The Town". (Foto: AFP/Alberto Pizzoli)


 • Titel: The Town
 • Produktionsår: 2010
 • Produktionsland: USA
 • Regi: Ben Affleck
 • Medverkande: Ben Affleck, Rebecca Hall, Jon Hamm, Jeremy Renner, Blake Lively, Slaine, Owen Burke, Titus Welliver, Pete Postlethwaite, Chris Cooper m fl.
 • Biopremiär: 101215

 • Ben Affleck återvänder till sina rötter i Boston i denna sista-stöten-film. Dessvärre har det i slutändan blivit en ganska mallartad film; det är inte en film man kommer att komma ihåg för dess story eller ens för actionsekvenserna. Men en stark rollista väger för det mesta upp dessa brister.

  Affleck är uppvuxen i Boston-området, så han har ett väldigt gott öga för detaljerna i området och även för den lokala dialekten. Och han har tidigare bevisat att han kan skriva bra manus i och med ”Good Will Hunting” (Gus van Sant, USA, 1997) för vilken han vann en Oscar för bästa originalmanus. Denna film, som baseras på en bok av Chuck Hogan, handlar om ett gäng bankrånare baserade i Charlestown i Boston, som en gång i tiden var känt för att ha en hög koncentration av bankrånare.

  Det har, som sagt, blivit en ganska mallartad film; har man sett andra sista-stöten-filmer, kan man ganska snabbt klura ut hur det hela kommer att sluta. Jag vet inte hur mycket av detta man kan skylla på Affleck och hur mycket man kan skylla på filmstudion, eftersom Afflecks första version av filmen var över fyra timmar lång. Och man kan ju tänka sig att den längre versionen hade lite mer kött på benen. Men eftersom filmstudion tyckte att denna version var för lång, sade de till Affleck att klippa ner filmen till lite över två timmar. Detta skulle förklara varför filmen känns så medioker. För om man måste kapa halva filmen, tar man bara med det som är nödvändigt för att få historien att gå ihop, vilket resulterar i att nyanser försvinner. Kvar finns bara samma gamla tråkiga färger som vanligt. 

  Sen är det ju inte alltid fel att utgå från en mall. ”The Town” har till exempel en del likheter med Michael Manns ”Heat” (USA, 1995), som är den bästa av alla sista-stöten-filmer. Trots att ”Heat” följer ungefär samma bana som de flesta andra filmer i genren, är den en av 1990-talets bästa filmer. Dess styrka ligger i att den inte fokuserar på karaktärernas respektive jobb. Istället är det rivaliteten mellan polisen Vincent (Al Pacino) och yrkesrånaren Neil (Robert De Niro) som är fokus. Dessutom har filmen en av de mest välregisserade actionsekvenserna jag sett, vilket bara höjer dess status. I och med likheterna mellan ”Heat” och ”The Town”, blir det ofrånkomligen så att man jämför de två filmerna. Och detta lider definitivt den sistnämnda av, eftersom ”Heat” slår den i allt.

  Men även om ”The Town” inte har två tungviktare som Pacino och De Niro i huvudrollerna, har den fortfarande en tung rollista, som gör att jag ändå vill rekommendera den. Affleck, som spelar huvudrollen som rånaren Doug MacRay, är egentligen ganska ointressant. Detsamma gäller Hall i den kvinnliga huvudrollen. Det är istället birollsskådespelarna som är intressantast. Jeremy Renner, som är känd för att spela huvudroller i independentfilmer och biroller i de stora studiofilmerna, gör här ytterligare en stark biroll. Han spelar Afflecks halvlabile kumpan. Han har gjort halvlabila karaktärer till en konstform och övertygar i sin roll. Chris Cooper medverkar bara i en enda scen, som MacRays far. Men denna scen är en av filmens bästa. Sedan har vi Blake Lively, som spelar MacRays före detta flickvän. Lively är mest känd från tonårsdramat ”Gossip Girl” (Josh Schwartz & Stephanie Savage, USA, 2007-), där hon spelar den tröttsamma Serena. Men det visar sig att den svaga karaktärern Serena främst är ett resultat av dåligt manus, eftersom Lively är riktigt bra i ”The Town”.

  Man kommer inte att komma ihåg ”The Town” så bra om ett par år. Det är en sådan där typisk film man kan sitta och prata om och blanda ihop med en annan film som är liknande. Skådespelarinsatserna är dock riktigt bra över lag, vilket gör att jag ändå vill rekommendera denna film. Affleck har dessutom sagt att fyratimmars-versionen kommer att komma ut på DVD. Och jag är faktiskt så pass imponerad av Renner, Lively och övriga birollsskådespelare att det är mycket möjligt att jag köper denna DVD när den kommer ut.