Skådespelaren William Baldwin om Shen Yun: ”En riktig historielektion”
William Baldwin och hans dotter Brooke, samt dotterns vänner, såg Shen Yun Performing Arts på Granada Theatre i Santa Barbara, USA den 30 april 2016. (Foto: NTD Television)


Under de tio år skådespelaren och producenten William Baldwin har bott i Santa Barbara har han sett mycket av områdets konst och kultur, säger han. Men han hade aldrig sett något som ens liknade Shen Yun Performing Arts.

William Baldwin, den tredje av skådespelarbröderna Baldwin, tog med sin dotter Brooke och hennes två vänner för att se föreställningen på Granada Theatre i Santa Barbara den 30 april, och alla blev angenämt överraskade.

– Det tog andan ur en. Och det var överraskande, sade William Baldwin.

Det mest överraskande för honom var det kraftfulla budskapet om frihet, sade han.

Under föreställningen, som återuppväcker 5 000 år av kinesisk civilisation, berättades också att denna traditionella kultur medvetet nästan har utplånats i Kina av kommunistregimen, sedan den tog makten för 60 år sedan.

Historierna som det New York-baserade Shen Yun Performing Arts berättar genom musik och dans visar de gamla dynastiernas värderingar och skönhetsuppfattning, men även personer som fortfarande håller sig till traditionella värderingar och tro i modern tid.

Shen Yun förklarar i programhäftet att det bildades av konstnärer från hela världen för tio år sedan. Man ville dela den autentiska traditionella kinesiska kulturen – som man fruktade nästan hade gått förlorad – med världen.

– Jag hade inte förväntat mig att det skulle vara så kraftfullt på det sättet, sade Baldwin, som under föreställningen förklarade för flickorna om religionsfrihet och yttrandefrihet, sådant som vi tar för givet, men som kineserna inte har.

Mellan numren förklarade programvärdarna historien bakom de små historier som spelades upp, vilket enligt Baldwin gjorde att de uppskattade föreställningen ännu mer.

Han kände inte till Kinas andliga kultur tills han såg sångtexterna på den digitala bakgrunden och scenerna om Skaparen och himlen. Gudar är vanligt förekommande i folktro och legender, och de historiska personer som var med i scenerna hade vördnad för det gudomliga.

– Det var en riktig historielektion om traditionen av politiskt förtryck, men också ett konstnärligt uttryck om etnicitet, om tradition.

Det fanns mycket skönhet i föreställningen i kväll. Det var häpnadsväckande och hisnande, och vi lärde oss mycket, sade Baldwin.

Han njöt av att historierna berättades med en sådan vacker koreografi och enorm disciplin. Han sade att det gick att se hur mycket arbete man hade lagt ner, och liknade samspelet vid att orkestern och dansarna ”avslutar varandras meningar.”

– Jag älskar de historiska och kulturella saker som [Shen Yun] delar med oss, sade han.

– Vi har inte varit med om något liknande under alla de år som jag har bott här. Jag har bott här nästan 10 år nu, så det var speciellt för oss.

Dottern Brooke, som själv ägnar sig åt olika former av dans, blev glad och inspirerad av att se klassisk kinesisk dans, som programvärdinnan förklarade är ett tusentals år gammalt, helt eget danssystem.

– Det var så fantastiskt och inspirerande. Dansarna var fantastiska. Jag önskar att jag kunde vara lika bra. Jag dansar själv, och det gör de här flickorna som är med mig också Det var inspirerande, fantastiskt, och jag älskade specialeffekterna. Det var häftigt, sade Brooke.

– Jag tror att jag faktiskt lärde mig mer genom den här föreställningen än vad jag lär mig på en hel vecka i skolan, sade Brooke.

– Då går hon ändå i en väldigt bra skola, så om hon lärt sig mer i kväll än vad hon gör under en vecka så måste det vara en hel del, tillade Baldwin.

NTD Television och Catherine Yang rapporterade.

Det New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra dans- och musikkompanier som ger föreställningar runt om i världen. För mer information, besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.

Känd dansk författare om Shen Yun: ”Mycket kraftfullt”