Skådespelare: "Du måste se Shen Yun"
Emmy-belönade skådespelaren Craig T Nelson och hans fru Doria Cook-Nelson berördes av Shen Yun Performing Arts föreställning på The Fred Kavli Theatre i Thousand Oaks, Kalifornien. (Foto: Epoch Times )


Emmy Award-vinnande skådespelaren Craig T. Nelson och hans fru, tai chi-mästaren Doria Cook-Nelson, blev rörda av Shen Yun Performing Arts föreställning på The Fred Kavli Theatre i Thousand Oaks, Kalifornien.

– Gruppens professionalitet är extraordinär. Det är underbart, fantastiskt, sade Craig T. Nelson.

– Rörelserna är mycket mjuka, flödande och harmoniska. Det är vackert, sade makan Doris Cook-Nelson.

Craig T Nelson är skådespelare, författare, regissör och producent känd för TV-serien "Coach" som gick på 90-talet. Bland hans långfilmer kan nämnas ”Blades of Glory” med Will Ferrell, ”Djävulens advokat”, med Al Pacino och Keanu Reeves, ”Ghosts of Mississippi” med Whoopi Goldberg och (rösten som) Mr. Incredible i ”The Incredibles”. Han spelar nu på NBC:s dramaserie Parenthood.

På Shen Yuns hemsida kan man läsa: "I 5 000 år blomstrade den gudomliga kulturen i Kina. Denna dyrbara skatt var nära att gå förlorad, men med den fantastiska musikens och dansens hjälp återför Shen Yun denna lysande kultur till mänskligheten.”

Klassisk kinesisk dans är central
i Shen Yuns föreställningar, medan folkdanser, berättelsebaserade danser, bländande dräkter, levande orkester, solister och en fantastiskt animerad bakgrundsprojektion förhöjer upplevelsen.

Han berömde Shen Yuns dansare.

– Självklart har de arbetat hårt med vad de gör, det syns. Det är vackert, elegant och mycket, mycket gripande, in i minsta gest, ända ner till fingertopparna, sade han.

Doris Cook-Nelson har undervisat i tai chi chuan offentligt och privat sedan 1970-talet. Hon har verkat som vd och vice-vd, för det amerikanska nationella föreningen för Tai Chi Chuan, var styrelseledamot 1971-2007 och är medlem i föreningen Jian Mei Internal Martial Arts Association.

– Rörelserna var eleganta. De ser enkla ut, eftersom dansarna dedikerar sina liv till att göra dessa rörelser, sade Doris Cook-Nelson om Shen Yun.

Cook-Nelson har varit i Kina flera gånger och bedrivit omfattande studier av kampsportkulturen, men lärde sig några nya saker från föreställningen, sade hon.

– Jag lärde mig mycket, men jag måste berätta att jag grät två gånger. Jag vet hur mycket svårigheter kineserna har gått igenom i årtionden, sade hon.

På Shen Yuns hemsida kan man läsa: ”Sofistikerade danstekniker, en orkester som för samman instrument från öst och väst, vackra dräkter och fantastiska miljöer – det här är Shen Yun vid en första anblick. Gräver man lite djupare upptäcker man ett helt hav av traditionell kinesisk kultur. Dödliga och gudomliga varelser blir på scenen till en enhet. Principer såsom godhet och rättvisa, anständighet och visdom, respekt för himlen och gudomlig vedergällning, förkroppsligas och flödar ut över publiken. Med rötter i konfucianismen, buddhismen och daoismen utgör dessa ideal den traditionella kinesiska kulturens essens.

Det Kinesiska kommunistpartiet har i årtionden lanserat olika kampanjer, såsom kulturrevolutionen, för att försöka förstöra dessa traditioner och värderingar. Shen Yun försöker återuppliva denna kultur och dela den med världen, enligt webbplatsen.

Shen Yun gjorde ett stort intryck på Nelson och rörde upp djupa känslor.

– Det låg sorg och elegans, en sorts glädje, ett förundran, en typ av en oskuldsfullhet i det, sade han.

– Det var en genomgripande erfarenhet.

Skådespelaren sade att de olika delarna av föreställningen tillsammans bildade en helhet, på ett underbart sätt. Dansarna var mycket atletiska, tillika stora aktörer och artister. Han tyckte att koreografin, musiken, kläderna, och sångsolisterna alla var extraordinära.

– Jag älskar dessa människor och jag älskar ljudet. Jag älskar traditionen som finns i det. Det traditionella har en stark påverkan, sade han.

Hustrun kände att föreställningens kvalitet var kopplad till artisternas hängivenhet till traditionell kinesisk kultur.

– När de ska göra något, så ägnar de sitt liv till det, och de blir mer än experter. De lägger verkligen sin själ i det, sade Cook-Nelson.

Nelson sade att han absolut skulle se Shen Yun igen.

– Du måste se det, sade han.

NTD Television and Sarah Le rapporterade.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra danskompanier som uppträder samtidigt runt om i världen. Shen Yun kommer till Stockholm, Cirkus den 4-7 april 2015. För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.

Översatt från engelska.