Sjukvården har hamnat i krigets skottlinje
Det har blivit farligare för hjälporganisationerna i konfliktzonerna. I Jemen har åtta Röda Kors-arbetare dödats på lika många månader. (Foto: Saleh Al-Obeidi/AFP/Getty Image)


Volontärer, sjukvårdsarbetare och ambulanser har blivit måltavlor i den senaste tidens krigsstrategier. Det har blivit allt farligare att hjälpa människor i konfliktzoner, fast icke-statliga organisationer också ska omfattas av samma skydd som FN:s personal.

Attackerna mot sjukvårdsinrättningar och humanitära hjälpinsatser i konfliktområden ökar i en alarmerande grad. Konsekvenserna av detta är inte bara att vårdpersonal och patienter dör helt i onödan, mängder av människor som redan lever under mycket svåra förhållanden mister sin enda tillgång till hälso- och sjukvård.

– Denna utveckling är oacceptabel och måste stoppas, säger Dick Clomén, som är ansvarig för den världsomspännande kampanjen ”Sjukvård i skottlinjen” på Svenska Röda Korset i ett pressmeddelande.

En död hjälparbetare varje månad i Jemen

Läkare utan gränsers sjukhus i Kunduz, i nordöstra Afghanistan som bombades nyligen, är ett exempel på detta. Det var den enda vårdinrättning som fanns i hela nordöstra Afghanistan och betjänade 300 000 människor. Efter attacken lämnade Läkare utan gränser området och nu finns det inga humanitära organisationer kvar runt Kunduz.

I Jemen har åtta av Röda Korsets medarbetare dödats de senaste åtta månaderna. Det är en död hjälparbetare varje månad.

I Syrien har 50 volontärer dödats under uppdrag för Syriens Röda Halvmåne, sedan inbördeskriget startade för drygt fyra år sedan.

Flera ambulansteam från Palestinska Röda Halvmånen har angripits och förstörts när de varit ute på uppdrag de senaste månaderna.

Respekten för skyddsemblem efterlevs inte

Linda Öhman som arbetar för Svenska Röda Korset i Ramallah, berättar i pressmeddelandet att volontärer och patienter har tvingats ut ur ambulanserna. En ambulans som ägs av Röda Korsets motsvarighet (Magen David Adom) i Israel har också attackerats.

– Vi upplever att respekten för skyddsemblemen, det röda korset och den röda halvmånen inte efterlevs, säger Linda Öhman.

Den internationella rödakorskommittén (ICRC) har granskat 2 398 attacker mot sjukvårdsinstitutioner och sjukvårdspersonal under åren 2010 till 2014. De flesta riktade sig emot hälsokliniker, sjukhus och ambulanser.