Sjuk Castro missade sin 80-årsgala
KUBA, HAVANA: En ung flicka står på en balkong i en gammal byggnad som är dekorerad med Kubas flagga för att fira Fidel Castros 80 års dag i Havana den 28 november 2006. (Foto: AFP/Michael Langan)


Kubas ledare Fidel Castros hälsa ifrågasätts igen, sedan han avstått från att delta i en stor gala i Havanna som inledde firandet av hans 80-årsdag. På födelsedagen den 13 augusti sköts det hela upp av hälsoskäl.

Castros födelsedag var egentligen den 13 augusti men han sköt upp festligheterna eftersom han blev sjuk och måste opereras akut. Sedan slutet av juli styr brodern Raul Kuba, och många frågar sig om Fidel kommer tillbaka.

I går kväll skulle han ha närvarat på galan med tusentals dignitärer och anhängare på Karl Marx-teatern i Havanna. I stället lästes ett brev upp där Castro beklagade att han inte kunde delta.

”Jag är inte frisk nog, enligt mina läkare, att delta i ett så stort evenemang, så jag bestämde mig för att tala med er på det här sättet”.

På lördag planeras den första militärparaden i Kuba på årtionden, och den stora frågan är nu huruvida Fidel Castro kommer att dyka upp där i sin olivgröna uniform eller ej.

Kubanska myndigheter har inte avslöjat exakt vad den åldrande ledaren lider av. Enligt amerikanska medier kan det handla om långt gången cancer.