Sju försökte begå självmord utanför tidningskontor i Kina


Sju människor gjorde ett dramatiskt försök till gruppsjälvmord framför ett stort statligt tidningsföretag i Peking den 16 juli. De drack bekämpningsmedel för att uttrycka sitt missnöje och sin frustration över sin situation. De anser att deras hus har stulits av lokala partitjänstemän.

Händelsen verkade vara planerad för att få maximal uppmärksamhet från allmänheten. Runt klockan åtta på onsdagsmorgonen stod de sju i en grupp utanför kontoret till den statliga tidningen China Youth Daily, och drack varsin flaska insektsmedel, enligt den statliga tidningen Beijing News.

De fyra männen och tre kvinnorna skickades till tre olika sjukhus, och alla återhämtade sig.

Fotografier som publicerades
på internet visade män och kvinnor som ligger på marken, medvetslösa, alla i vita skjortor med klagomålen skrivna i svart på bröstet. Flera verkar ha fradga runt munnen, och flaskor med bekämpningsmedel och papper ligger på marken.

Samtliga kom från Qingyang i Jiangsuprovinsen på ostkusten, enligt media. Det lokala styret tvångsrev deras hus och gav dem mycket liten kompensation, säger de. Den här sortens incidenter inträffar regelbundet i hela Kina.

De här personerna var en del av en större grupp av människor som drabbats av tvångsrivningar i Qingyang, och som har försökt få upprättelse i sitt ärende hos lokala myndigheter många gånger, men har aldrig nått någon tillfredsställande lösning. Istället har lokala partitjänstemän olagligt gripit dem och till och med torterat dem, säger de.

"Regeringen stal mitt
hus. Min familj har försökt få upprättelse många gånger men utan resultat. Domstolen tar inte heller upp vårt fall. Vi har ingenstans att gå, och tvingas ta till sådana här extrema metoder”, sade maken till en av de sju petitionärerna i en telefonintervju med Epoch Times

Rivning av bostäder med tvång för att ge plats åt fastighetsutveckling, i kombination med bristen på ordentlig kompensation, har gjort många i staden hemlösa, säger demonstranterna. "Vårt hus stals och ersättningen är inte rimlig. Det är för lite”, sade hustrun till en av petitionärerna till Epoch Times.

Hon tillade: "När min man vädjade till regeringen om vår situation blev han inspärrad i ett litet mörkt rum utan mat och dryck. Han tilläts inte ens sova."

Zhu, en kvinna från samma samhälle som de sju petitionärerna, drabbades av liknande behandling. Hon sade till Beijing News att över 400 kvadratmeter av hennes familjeegendom, inklusive ett hem och en stormarknad, revs med tvång i november förra året. Husen demolerades med bulldozrar innan Zhu ens hade flyttat ut, och alla hennes tillhörigheter förstördes när huset revs.

"Hur stora är inte de missförhållanden som de måste ha utstått!" utropade Ding Laifeng, en veteran inom media i Kina, på Sina Weibo. Många kinesiska internetanvändare uttryckte liknande känslor av sympati för petitionärerna och fördömde regimen.

"En regering som tvingar människor in i döden borde verkligen komma till helvetet!" skrev Ding Laifeng.

Det har nyligen förekommit
andra gruppsjälvmord eller självmordsförsök i Peking, och i många fall har det varit liknande skäl bakom dem som den aktuella händelsen.

Den 24 juni 2014 drack fem petitionärer bekämpningsmedel framför partiets antikorruptionsmyndighet i Peking.

Den 26 mars 2014 drack nio petitionärer bekämpningsmedel utanför Zhongnanhai, det kinesiska kommunistpartiet centrala högkvarter i Peking.

Den 29 december 2013 drack sex petitionärer bekämpningsmedel efter att ha spritt flygblad med sina klagomål på Himmelska fridens torg i Peking.

Den 10 december 2013 drack 12 petitionärer bekämpningsmedel vid Qianmen, en del av Peking söder om Himmelska fridens torg.

Rapportering av Gu Qing’er