Sjöstedt: "Rött är det nya gröna"
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet, i Almedalen 2014. (Foto: Barbro Plogander / Epoch Times)


Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt talade i Almedalen på fredagskvällen. Han funderade över oss människor, hur vi är, att vi kan vara på så många olika sätt och har många saker inom oss.

– Vi kan vara både giriga och tänka på oss själva, och vi kan vara solidariska och generösa. Vi kan vara egoister, och vi kan välja att bry oss, och ta hand om oss själva.

Sjöstedt tror inte att det finns någon av naturen given ordning, att vi är goda eller onda. Utan att alla har både dåliga och fina sidor.

– Vi kan bygga ett samhälle som bejakar människors goda sidor, sade han.

Efter valet behöver Sverige en rödgrön majoritet och en rödgrön regering, ansåg vänsterledaren. 

– Vi vill ha en regering utan borgerliga ministrar.

Sjöstedt menade att det är helt avgörande vilken kurs landet kommer att ta efter valet. Det blir ett val mellan antingen girighet och vinstjakt eller omtanke och solidaritet.

Naturligtvis dök klimat/miljöfrågan upp i talet. Klimatet handlar inte bara om ansvar, menade Sjöstedt, utan det handlar också om makt och pengar. Det handlar om att fördela den här vackra planetens knappa resurser i Sverige och i världen. Detta ställer krav på medborgarna.

– Det kan inte bara fortsätta som förut. Vi måste faktiskt ompröva hela den ekonomiska modell som bygger på ständigt ökad tillväxt och ökad materiell konsumtion. Det är omöjligt att fortsätta som idag, sade han.

Sjöstedt ställde den retoriska frågan: Hur ska vi då klara den omställningen? Jo, sade han, vi klarar det om vi fördelar det knappa utrymmet rättvist.

– Rött är det nya gröna.