Självmordsvåg efter utrensningar inom Kinas propagandaapparat
Silhuetten av China Central Televisions (CCTV) komplex i Peking den 13 augusti 2010. CCTV är en viktig del av den kinesiska regimens propagandamaskineri, som just nu genomgår en politisk omvälvning. Flera självmord har rapporterats. (Foto: Franko Lee/AFP/Getty Images)


En rad självmord och sjukdomsfall har rapporterats bland tjänstemän inom det kinesiska kommunistpartiets propagandaapparat nyligen. Det tycks vara en konsekvens av det enorma tryck som byråkratin utsätts för när partiledaren Xi Jinping möblerar om bland kadrer på ledande positioner för att stärka sin kontroll.

I över ett decennium har kadrer som är lojala mot förre regimledaren Jiang Zemin hållit propagandaapparaten i ett fast grepp. Jiang, som från olika positioner styrde över Kina från 1989 till 2004, hade själv utsett en del av dessa kadrer. Den senaste tidens åtgärder är ytterligare ett steg i Xi Jinpings försök att konsolidera makten över partiet och statsapparaten, vilket ofta har skett på bekostnad av Jiangs koalition och omfattande nätverk.

Under de senaste månaderna har sex självmord rapporterats bland propagandatjänstemän på höga poster runtom i Kina, och flera av dem inträffade med bara några dagars mellanrum. Den stora och spretiga propagandaapparaten omfattar den egentliga byråkratin i Peking, och även regeringskontor på alla nivåer runtom i Kina, såväl som statliga tidningar, webbplatser, tidskrifter, förlag, TV-stationer, med mera.

Vikten av att kontrollera propagandaapparaten har alltid stått klar för kommunistpartiets ledare. Anne-Marie Brady, professor i kinesisk politik, skriver i sin bok från 2008: ”Som [kommunistparti-]ledare … har varit väl medvetna om att vem som än styr propagandaapparaten i Kina kan dominera det politiska systemet.”

På måndagen begick Zhou Honglang, chef för Nyhets- och informationscentret i staden Jiangshan i Zhejiangprovinsen självmord genom att hoppa ut genom fönstret på sitt kontor på femte våningen. Tidigare den här månaden inträffade en rad självmord med bara några dagars mellanrum.

Zhang Jingwu, 47, chef för Shenzhen Press Group Circulation, hittades död i ett dike vid en park i Shenzhen den 8 maj. Ett självmordsbrev hittades nära honom, och enligt uppgift ska han ha lidit av depression.

Han Weixing, 49, biträdande chef för Xiangxiangs Radio and Televisions station i Hunanprovinsen, hittades hängd i ett trapphus vid sitt kontor den 6 maj. ”Smärtsamt, smärtsamt, smärtsamt. Livet är hårt, arbetet är hårt … Flitig, oförmögen att uppnå någonting, enormt tryck på arbetet … ” stod det i hans självmordsbrev.

Xu Xing, den 35-årige biträdande redaktören för Metro Express, en tidning under den statliga tidningen Hangzhou Daily, begick också självmord, den 4 maj. Hans familj sade att han hade haft stor press på sig på jobbet på senare tid, och att han var deprimerad och kunde inte sova.

Song Bin, biträdande chef och chefredaktör för den statliga Xinhuas kontor i Anhuiprovinsen, hittades död på sitt kontor i slutet av april. Han hade hängt sig, enligt affärstidningen Caixin.

Men det mest uppmärksammade självmordet ägde rum i mars, när det rapporterades att Li Wufeng, biträdande chef för Statsrådets informationskontor – en viktig del av byråkratin som också kallas för Byrån för utländsk propaganda – hade begått självmord genom att hoppa från en byggnad. Li led också av depression, enligt den Pekingvänliga tidningen Takungpao, som är baserad i Hongkong.

Alla dessa dödsfall inom propagandamaskineriet har varit en källa till spekulationer på internet i Kina. Såväl politiska som personliga förklaringar har dryftats.

Han Lianchao, forskare vid Hudson Institute i Washington, sade till Voice of America: ”Kommunistpartiet kontrollerar 100 procent av medierna i Kina. Marknadsanpassning kräver numera att medierna är ansvariga gentemot läsarna och producerar objektiva nyheter. Konflikten mellan dessa två saker sätter propagandaarbetare under stor press. Jag tror att några av dödsfallen också kan ha att göra med antikorruptionskampanjen”.

Propagandaapparaten
leddes under hela 2000-talet av Liu Yunshan och Li Changchun, som tillsattes under Jiang Zemins tid som partiledare. Xi Jinping kom till makten i november 2012, och han påbörjade då montera ner Jiangs maktbas inom hela parti- och regeringsapparaten.

Propagandamaskineriet har särskilt skakats om under de senaste månaderna, med en rad nya utnämningar och avskedanden av topptjänstemän. Utrensningarna kom efter anklagelser om korruption, men troligen var det övergripande målet att utse nya tjänstemän som är lojala mot Xi Jinpings regim.

Dessa förändringar ägde rum på de högsta statliga medierna och i propagandabyråerna runtom i Kina. Tre fall av avskedanden av höga chefer vid stora mediekonglomerat i provinserna Hubei och Fujian, samt en biträdande chef på ett propagandakontor, står för de mest iögonfallande exemplen.

Förutom detta skakas även partiets eget språkrör, tidningen People’s Daily, om. Fyra höga nyhetschefer där avskedades inom loppet av fem dagar i april. Den 30 april meddelades att den nya chefen för People’s Daily blir Yang Zhenwu, före detta chefredaktör för tidningen, och en välkänd allierad till Xi Jinping.

Rapportering av Lu Chen och Matthew Robertson