Självmordsfrekvensen ökar bland Kinesiska kommunistpartiets tjänstemän
Wang Yunqing från Hubeiprovinsen är den senaste partitjänstemannen i Kina som tagit sitt liv. Tidigare i juli tog fyra tjänstemän sina liv på lika många dagar. (Foto från internet)


Självmordsfrekvensen ökar bland det Kinesiska kommunistpartiets tjänstemän, och kineserna tror att det är en konsekvens av den pågående antikorruptionskampanjen.

Den 26 juli blev Wang Yunqing i Hubeiprovinsen den senaste partitjänstemannen som tog sitt liv.

Enligt statliga nyhetsbyrån Xinhua lämnade 50-årige Wang ett självmordsbrev som löd: "Jag är väldigt deprimerad, outhärdligt deprimerad. Jag ger mig av först." Därefter hoppade han ut genom ett fönster. Polisen sägs utreda fallet, men inga detaljer har framkommit.

Wang hade arbetat på olika provinsdepartement i Hubei i 30 år och var ordförande i en övervakningskommitté för statliga företag.

Strax efter att han blev kommunistpartiets nye ledare i november 2012 inledde Xi Jinping en omfattande antikorruptionskampanj. I juli i år hade 521 tjänstemän från 31 provinser straffats.

I Hubeiprovinsen har 36 tjänstemän utretts för korruption, och två av dem var från samma arbetsplats som Wang, enligt statliga medier.

Vissa internetanvändare spekulerar i att Wangs självmord orsakades av antikorruptionskampanjen.

”Han var uppenbart en korrupt tjänsteman som stal för mycket, var för rädd, och inte klarade av trycket”, kommenterade användaren ”Sanbabaoposhou”.

Tidigare i juli begick fyra tjänstemän självmord inom loppet av fyra dagar, enligt kinesisk press.

Antalet partitjänstemän som tar sina liv har ökat på senare år. Ofullständig statistik från affärstidskriften Caixin visar att 48 tjänstemän begick självmord 2013, 21 under 2012 och 19 under 2011.

I de flesta fall publiceras inga orsaker till tjänstemännens självmord, men när de nämns handlar det om depression och att de känner stor press.

Många kineser har tappat tron på officiella medier och ifrågasätter den här sortens standardslutsatser.

”Vem vet säkert att han hoppade från byggnaden av egen vilja? Kanske han blev tvingad att hoppa, eller kanske han blev nerkastad? Kanske var de som man anser begick självmord de som hade ett samvete, men de korrupta tjänstemännen litade inte på dem, och de visste för mycket”, skrev en anonym nätanvändare från Heilongjiangprovinsen.

En annan användare från Henan i centrala Kina skrev: ”Deras död borde kopplas till tjänstemän på högre nivå… Hans död kan skydda en grupp med korrupta tjänstemän bakom honom som tjänade mer.”

Många menar att det numera är ett högriskjobb att vara partitjänsteman.

”Man skulle dö hellre än att bli partitjänsteman. Otroligt”, skrev en användare i staden Nanjing.