Självmorden vid Foxconn skapar fortfarande rubriker i Kina
Den Taiwanesiska elektronikjätten Foxconns monter på teknologimässan CeBIT, 4 mars i Hannover, Tyskland. (Foto: Sean Gallup/Getty Images)


Självmorden och självmordsförsöken bland anställda på företaget Foxconn har fortsatt att skapa rubriker i Kina de senaste dagarna. Foxconn, som tillverkar produkter åt Apple, har sin fabrik i Shenzhen, en ”särskild ekonomisk zon” i Kina, alldeles norr om Hongkong.

Det senaste självmordet var en anställd som hoppade från en byggnad runt klockan 23 lokal tid den 26 maj och Shenzhens kommunala informationsbyrå utfärdade ett pressmeddelande där man sade att en annan anställd tagit sitt liv genom att skära upp handlederna.

Uppmärksamheten kring självmorden bland Foxconn-anställda har varit stor i kinesisk media, och kritiken har varit kraftig. Den politiske kommentatorn Lin Baohua, som för närvarande bor i Taiwan, misstänker politisk inblandning bakom kulissera med avsikt att svärta ner Foxconns rykte.

Statlig media har lagt locket på när det gäller de många morden på skolor i Kina på senare tid, men man har varit aktiv när det gäller att rapportera om nya självmordsförsök bland anställda på Foxconn. Lin misstänker därför att regimen försöker avleda folks uppmärksamhet och missnöje till att gälla ett Taiwan-ägt företag, på samma sätt som man försökt skylla Kinas eskalerande huspriser på Hongkongmagnaten Richard Li.

De två nämnda incidenterna markerade det tolfte och trettonde självmordsförsöket bland Foxconn-anställda. Hittills har 10 dött och 3 skadats.

Det senaste genomförda självmordet var en 23-årig man från Gansuprovinsen, som började arbeta på Foxconn i juni 2009 enligt China News Service. Han hoppade från en sovsal på Foxconns Longhua-fabrik i Shenzhen.

Det senaste försöket var en man på samma fabrik som skar sig i handlederna, även det i en sovsal. Hans liv var inte i fara efter det att han skickats till sjukhus. Enligt China News Service är han 25 år och har bara arbetat på Foxconn sedan 15 mars.

Kinesiska nyhetssajter rapporterade om Foxconn-anställda som försökt begå självmord i år. (Skärmdump)

Det tolfte dödsfallet inträffade ironiskt nog bara några timmar efter att Foxconn Groups VD Terry Guo flugit till Shenzhen för att personligen hantera krisen den 26 maj.

Under sitt korta besök på Longhua-fabriken i Shenzhen visade Terry Guo runt över 200 journalister på fabriken. Han uttryckte sitt deltagande med de medarbetare som dött, men hävdade att de tidigare självmorden inte var ett resultat av dålig ledning från Foxconns sida, och citerade expertanalyser i frågan. Han påpekade även att arbetsrelaterad stress inte kan anges som skäl för nio av de elva tidigare självmorden eftersom det var personer som arbetat på företaget i mindre än sex månader.

Kinesisk media har också rapporterat att Foxconns personalavdelning skickade ut ett brev där man bad anställda att skriva under ett avtal där de förband sig att inte begå självmord. Guo förnekade detta och sade:

– Jag skulle inte tillåta dem att skicka ut något sådant. Det finns helt enkelt inte.

Guo sade att de flesta offren begick självmord på grund av personliga problem, inklusive en ung kvinna med kärleksproblem som hoppade från en byggnad inför sin mor, trots att företaget vidtagit säkerhetsåtgärder. Det finns dock spekulationer och kontroverser kring orsaken till varför vissa anställda gjort upprepade självmordsförsök.

Den taiwanesiske advokaten Winifred Tung uttryckte sina tvivel i en artikel i New Epoch Weekly nyligen. Hon undrade om vissa av självmorden kan ha varit något annat. Det nionde fallet, påpekade hon, var en man som hoppat från en byggnad, men som även hade fyra knivhugg och man hittade en kniv på platsen där han hoppat från. Följaktligen ifrågasatte Tung huruvida alla tidigare självmordsförsök verkligen var självmord.

Den dominerande teorin är dock att den unga generationen i Kina inte vet hur de ska hantera stress och att Foxconns ledning misslyckats med att hjälpa dem med detta.

Foxconn är ett av de mest populära företagen att arbeta på i Taiwan. Högkvarteret i Taiwan är känt för att ge generösa bonusar till anställda och hålla luxuösa galor i slutet av varje år. Förra året fick anställda minst motsvarande fem till sju månaders lön i bonus, enligt Taiwanesisk media.

Översatt från engelska:
http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/36375/