Självmordattentat mot dansk ambassad i Pakistan dödade åtta
Pakistanier samlas nära en förstörd bil och ett kontorshus intill den danska ambassaden efter självmordsattacken i Islamabad den 2 juni. Explosionen dödade minst åtta personer och skadade cirka 30, enligt statstelevisionen. (Foto: AFP/Aamir Qureshi)


Måndagens bilbombattack mot danska ambassaden i Islamabad dödade åtta personer däribland en pakistansk städare på ambassaden. Minst trettio personer skadades allvarligt.

Ambassaden rådde danskarna i Pakistan att iaktta stor försiktighet och undvika vistelse nära stora folksamlingar på grund av risker för terrorattacker mot västerländska mål.

Som en möjlig förklaring till attacken informerade utrikesministeriet om att danska polisen den 12 februari 2008 arresterade tre personer i Århus för att avstyra deras planer på att mörda en dansk tecknare som var med och skapade de omstridda Muhammadteckningarna. Bilderna publicerades i september 2005. Den avslöjade mordplanen fick flera danska tidningar att åter publicera teckningarna, vilket lett till förnyad vrede mot danska intressen utomlands. I Pakistan har demonstrationer mot Danmark och bränning av danska flagor inträffat.

Norge stängde sin ambassad på måndagen. Attentatet fördömdes av FN, EU och flera regeringar.

– Detta terroristdåd visar att vi måste fortsätta den internationella kampen mot terrorism i alla dess former, sade utrikesminister Carl Bildt i ett meddelande från UD.