Självmord och depression dyrt för Japan
Hälso-, arbets- och välfärdsminister Akira Nagatsuma, en medlem av Japans premiärminister Naoto Kans nya regering under en presskonferens på premiärministerns officiella residens i Tokyo. (Foto: Kazuhiro Nogi / AFP / Getty Images)


Den japanska regeringen har för första gången släppt ut siffror på kostnader för självmord och depression och säger att det kostade den japanska ekonomin nära 232 miljarder kronor år 2009. Bland de inräknade faktorerna var inkomstförluster, sociala utgifter och medicinska kostnader.

Hälsominister Akira Nagatsuma informerade om siffrorna under ett möte för att lösa problemet med självmord och depression, enligt uppgifter av tjänstemän vid ministeriet för hälsa, arbete och välfärd, enligt The Japan Times.

Japans självmordssiffror är flest i världen. Under 2009 tog fler än 32 000 människor sina liv. Bland dem var 26 500 personer mellan åldrarna 15 och 69. Om dessa personer fortsatt att arbeta fram till pensionen, skulle de totala inkomsterna har varit nära 1,9 triljoner yen, säger ministeriet enligt Japan Times artikel.

Landet förlorade också nästan 45,6 biljoner yen på ersättningar till arbetstagare som tog ledigt från jobbet på grund av depression.

Japans premiärminister Naoto Kan anser de höga siffrorna som en ekonomisk och känslomässig nedgång för landet.

För att motverka den höga andelen av självmord och öka medvetenheten om dess effekter, kommer den japanska regeringen att inleda en videokampanj på fredagen.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/42279/