Självdistans och humor i till synes vanlig tonårsfilm
Emma Stone, en av skådespelarna i filmen "Easy A". (Foto: AFP/ Jens Kalaene)


  • Titel: Easy A
  • Produktionsår: 2010
  • Produktionsland: USA
  • Regi: Will Gluck
  • Medverkande: Emma Stone, Penn Badgley, Amanda Bynes, Dan Byrd, Thomas Haden Church, Patricia Clarkson, Cam Gigandet, Lidsa Kudrow, Malcolm McDowell, Alyson Michalka, Stanley Tucci m fl.
  • Biopremiär: Juldagen

Låt inte skenet bedra; detta är inte en vanlig amerikansk tonårsfilm. Visserligen cirkulerar handlingen kring skvaller, status och relationer som alla andra amerikanska tonårsfilmer, men denna film gör allt med en självdistans och humor som de flesta, nästan alla, andra filmer i samma genre saknar.

Olive (Stone) råkar sätta igång ett rykte om sig själv som får oanade konsekvenser. Snart har hon fullt upp med att hålla uppe en fasad, eftersom hon gillar den status det falska ryktet gett henne. Snart har hon hela skolan mot sig, ledd av den kristna fanatikern Marianne (Bynes). Men eftersom hon är en intelligent och ovanligt mogen tjej, tar hon det mesta med en klackspark.

När jag satte mig ner för att titta på denna film, trodde jag att det skulle vara ytterligare en romantisk komedi som kör ner en ordentlig moralkaka i halsen på en i slutet om hur viktigt det är att vara sig själv. Och det är ju visserligen vad filmen handlar om. Men filmen blir aldrig sockersliskig. Istället är det en helt igenom rolig film. Romantiken finns också där, men den tar upp mycket mindre plats än den vanligtvis gör. Fokus för filmen är istället hur Olive tar itu med sina problem, vilket hon gör med huvudet högt.

Manuset är strålande. Det påminner en aning om ”Dawson’s Creek (Kevin Williamson, USA, 1998-2003) i det att Olive pratar mer som om hon är trettiofem än som att hon är sjutton. Stone är verkligen bra i huvudrollen. Hon gör Olive till en stark och självständig kvinna (även om hon kanske borde ljuga lite mindre). Detta är vad de flesta romantiska komedier försöker göra med sina kvinnliga huvudkaraktärer. Oftast misslyckas de dock; personligen tycker jag till exempel inte att Katherine Heigls karaktär i ”The Ugly Truth” (Robert Luketic, USA, 2009) är varken stark eller älskvärd. Istället tycker jag hon är småaktig och hysterisk. Men ”Easy A” presenterar oss alltså äntligen för en rolig, charmig och älskvärd tjej med båda fötterna på jorden.

Hur producenterna lyckades locka till sig alla dessa duktiga skådespelare är en gåta. I rollerna som Olives föräldrar ser vi karaktärsskådespelarna Clarkson och Tucci. Som två av hennes lärare ser vi Thomas Haden Church, som många nog känner igen från ”Spider-Man 3” (Sam Raimi, USA, 2007), och Lisa Kudrow, mest känd från TV-serien ”Vänner” (”Friends”, David Crane & Marta Kauffman, USA, 1994-2004). De äldre skådespelarnas roller är självklart mindre biroller, men de spelar dem alla perfekt, vilket höjer filmen.

”Easy A” är en av de bästa tonårsfilmer jag sett på flera år. I och med det intelligenta manuset, de starka karaktärerna och de träffsäkra skådespelarinsatserna, är jag benägen att jämföra denna film med John Hughes’ 80-talsfilmer, exempelvis ”Breakfast Club” (USA, 1985), som faktiskt omnämns i filmen. Och bättre kritik kan man ju knappast få.