Situationen för romer i Frankrike har förvärrats
Fransk polis tömmer ett romskt läger den 27 september i Font Vert, ett distrikt i Marseille i södra Frankrike. (Foto: Boris Horvat/AFP/Getty Images)


Trots att EU-kommissionen har sagt att situationen för romer i Frankrike har förbättrats, sade Human Rights Watch (HRW) i slutet av förra veckan att Frankrike har fortsatt att utvisa ett stort antal romer.

Förra året fick Frankrike en varning av kommissionen för sin behandling av romerna men i augusti i år sade de att de var nöjda med regeringens politik.

Deporteringen av rumänska och bulgariska romer ådrog sig internationellt fördömande och vissa kritiker säger att Frankrikes president Nicolas Sarkozy försöker skaffa sig folkligt stöd inför valet som ska hållas om sex månader. Flera hundra människor i provisoriska läger har gripits och skickats tillbaka till Rumänien och Bulgarien.

Den New York-baserade rättighetsgruppen skickade en rapport till kommissionen i juli som säger att Frankrike har brutit mot sina skyldigheter enligt EU:s och internationell lagstiftning om mänskliga rättigheter när de utvisar romska medborgare.

”Ett år och en ny invandringspolitisk lag senare är romer i Frankrike fortfarande utsatta för systematiska vräkningar, orättvisa utvisningar och diskriminering”, sade Judith Sunderland, Human Rights Watchs ledande forskare på Västeuropa i ett uttalande.

Under de tre första månaderna i år utvisade Frankrike 4714 rumäner och bulgarer att jämföra med de drygt 9500 som deporterades under hela år 2010.

I slutet av augusti, sade Europeiska kommissionens vice ordförande Viviane Reding att hon var ”nöjd” med hur Frankrike behandlade immigranter.

Men Human Rights Watch säger att situationen har förvärrats sedan mitten av september och ”hundratals romer” har fördrivits från sina bosättningar i Lyon.

”I ett fall, påstås polisen ha sagt till en grupp på mellan 80 och 100 romer, däribland många barn, som hade sökt en ny tillflyktsort under två dygn efter att ha blivit vräkta, att gå till ett annat provisoriskt läger,” säger rättighetsgruppen.

I tisdags drev Frankrike bort mer än 200 romer från ett läger i Marseille med hjälp av 150 poliser, rapporterar lokala medier. Myndigheterna sade att om familjerna inte kan bevisa att de kan försörja sig själva kommer de att deporteras.

Enligt europeisk lag kan medborgarna i Europeiska unionen bo i vilket medlemsland som helst om de har tillräckligt med pengar och sjukförsäkring. Frankrike har under de senaste tre åren utvisat flera tusen invandrade romer.

När det gäller den nuvarande situationen i Frankrike, säger Human Rights Watchs genomgång att det finns ”gott om bevis” som visar att myndigheter bryter mot EU:s lag genom att fördriva och utvisa romer. Dessutom har tjänstemännen inte undersökt de individuella omständigheterna tillräckligt innan de deporterat dem.

”Polisen kräver att lägerinvånarna, varav många inte kan läsa franska, ska underteckna ett papper utan att berätta för dem vad det står och utan att lämna dem en kopia”, säger Human Rights Watch.

Översatt från engelska.