Situationen för mänskliga rättigheter i Ryssland oroande
Rysslands president Dmitry Medvedev (till höger) håller ett tal vid toppmötet mellan EU och Ryssland med svenska statsministern Fredrik Reinfeldt i Stockholm den 18 november 2009. (Foto: Vladimir Rodionov/AFP/Getty Images)


Människorättsituationen i Ryssland blir ett allt större problem säger statsminister Fredrik Reinfeldt efter att ha träffat den ryske presidenten under toppmötet mellan EU och Ryssland i Stockholm den 18 november.

Demokratin i Ryssland och villkor för mänskliga rättighetsförespråkare var ämnen som togs upp under de mer än fem timmar långa samtalet, enligt statsminister Reinfeldt. Sverige har för närvarande det roterande ordförandeskapet i EU. 

Människorättsgrupper som Memorial i Ryssland och Human Rights Watch uppmanade EU: s företrädare att sätta press på Moskva. De anklagade ryska myndigheter för otillräcklig undersökning av den senaste tidens mord och kidnappningar i Kaukasus, och ”tillåter en atmosfär där straffrihet får blomstra”.

Dmitrij Medvedev, Rysslands ledare valde att inte svara på kritiken, utan talade i stället om utvecklingen i Kaukasus, där det fortfarande pågår tvister med EU angående Rysslands invasion av Georgien i augusti 2008.

På det tjugofjärde bilaterala toppmötet diskuterade EU: s och Rysslands ledare frågor om handel och energi. Europeiska unionen är beroende av Rysslands gas som oftast transporteras genom Ukraina. 

Moskva och EU undertecknade ett förvarningsavtal den 16 november där man kom överens om att underrätta varandra om eventuella problem som kan påverka energiförsörjningen. Men Ryssland kunde inte ge någon garanti för att förra vinterns stopp i gasleveransen inte skulle upprepas. I januari blev miljoner hushåll i Europa utan värme på grund av ett avbrott som orsakades av Rysslands och Ukrainas dispyt om priset på gas. 

Medvedev sade att han var nöjd med toppmötets resultat. –Jag är glad för att EU:s och Rysslands möten inte längre är så ansträngda och att det har blivit bättre kvalitet på rutinarbetet vilket är normalt för denna långvariga europeiska institution, sade den ryske presidenten på en presskonferens efter toppmötet. Enligt Medvedev, kommer texten till Ryssland och EU: s grundläggande överenskommelse att vara klar ”mycket snart”.

EU: s ledare meddelade också att Ryssland lovade att sänka landets utsläpp av växthusgaser med 20 procent till 25 procent under 1990 års nivåer fram till 2020. – Konferensen i Köpenhamn börjar om drygt två veckor, och jag är mycket positiv till signalen vi fick i dag från president Medvedev om deras föreslagna utsläppsminskning på 25 procent. Detta är verkligen mycket uppmuntrande, sade José Manuel Barroso, ordförande för Europeiska kommissionen. 

EU-tjänstemän driver också på för att Ryssland ska inträda i Världshandelsorganisationen (WTO), med hopp om att det kan hjälpa EU-länderna att göra affärer med Ryssland. Ryssland har fortfarande inte beslutat om de vill ansluta sig till WTO som ett separat land, eller tillsammans med Kazakstan och Vitryssland, deras partner i en tre-vägs tullunion. -Det som är viktigt för oss är hastigheten, vi kommer att använda den kortaste vägen, sade Medvedev.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/25380/