Sista åtalet mot Sture Bergwall läggs ned


Det sista åtalet mot Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, lades ned på onsdagen, meddelades på en presskonferens. Bergwall kommer dock inte att släppas fri, eftersom han är i fortsatt behov av tvångsvård.

Den sista domen av åtta som läggs ned, gällde mordet på en femtonåring som försvann i Piteå 1976.

Orsaken är att Bergwall tagit tillbaka sitt erkännande, och att dödsorsaken inte kunnat fastställas, sade chefsåklagare Håkan Nyman på presskonferensen.

Bergwall anses ha en allvarlig psykisk störning och dömdes till tvångsvård 1991, en dom som förvaltningsrätten i tisdags beslutade att förlänga, på grund av hög risk för återfall i allvarlig brottslighet.

Bergwall själv är ”oerhört lättad” av beskedet, sade han till Ekot.

Fallet är unikt i svensk rättshistoria. Bergwall erkände ett 30-tal mord som skulle ha begåtts i Sverige, Norge, Danmark och Finland mellan åren 1964 och 1993.

Han dömdes för åtta av morden men friades sedan efter nya rättsbedömningar, då han tog tillbaka samtliga erkännanden. Det fanns varken teknisk bevisning eller vittnesmål.

Av de åtta fallen som Bergwall först dömdes för, har sex kroppar hittats. På en av dem har man inte kunnat framställa dödsorsaken.

– I de övriga fem fallen är det konstaterat av omständigheterna vid de ursprungliga polisutredningarna, att det handlade om mord eller dråp, men de hade varit olösta ganska länge innan Thomas Quick, numera Sture Bergwall, började erkänna dem, sade riksåklagare Anders Perklev på pressträffen.