Signal från mobiltelefon från toppen av Mount Everest
Utsikt av Mount Everest, världens högsta berg med sin 8,848 meters (29,028 feet) höjd – med en topp som har täckning för mobiltelefonen vilket har bekräftats av den brittiska klättraren Rod Baber. (Kazuhiro Nogi/AFP/Getty Images)


En brittisk klättrare har satt världsrekord genom att ringa ett samtal från mobiltelefon från toppen av Mount Everest.

BBC rapporterar att Rod Baber tidigt den 21 maj ringde två samtal från Everests norra bergsrygg. Det blev möjligt genom att en mobil basstation rests i Kina och riktats mot bergsryggen.

”Klockan är 5.37. Det är 30 grader kallt. Det är kallt. Det är fantastiskt. Jag kan inte känna mina tår,” flämtade Baber på 8848 meters höjd enligt en inspelning postad till BBC:s webbsajt.

Enligt BBC åkte Baber den 30 mars från Storbritannien till Himalaya och har sedan dess tränat på hög höjd inför sin sista stigning.

Batterierna till Motorolas telefonlur var fastspända på Babers kropp för att garantera att de skulle fungera vid så låg temperatur.

Att ringa ett samtal var riskabelt eftersom Baber var tvungen att ta bort sin syrgasmask. Han gjorde också anspråk på ett separat rekord – att ha sänt ett textmeddelande på den högsta höjden.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/7-5-22/55594.html