Sierra Leone utlyser undantagstillstånd för att stoppa spridningen av ebola
Ebola-information spikas fast på väggen till en vårdcentral den 31 juli 2014 i Monrovia. Liberia meddelade dagen innan att alla skolor skulle stängas och alla med mindre viktiga arbeten i statlig tjänst skulle permitteras i 30 dagar i ett försök att stoppa den dödliga ebolaepidemien som härjar i Västafrika. (Foto: Stringer / AFP/Getty Images)


Sierra Leones president Ernest Bai Koroma  utlyste sent på onsdagen undantagstillstånd för att stoppa spridningen av den dödliga sjukdomen ebola.

I ett tv-sänt tal till nationen meddelar presidenten att ”extraordinära utmaningar kräver extraordinära åtgärder”, skriver nyhetsbyrån AFP.

Myndighetstjänstemän går från dörr till dörr för att spåra smittade som sätts i karantän. Militär och polis har kallats in för att hindra människor att ta sig in och ut ur drabbade områden och se till att sjukvårdspersonal kan göra sitt jobb, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt FN har 729 personer i Västafrika dött i ebola sedan februari,  varav 233 i Sierra Leone. Bland dem finns läkaren Sheik Umar Khan som ledde kampen mot viruset. Enligt BBC ska han ska begravas på torsdag.

Strax innan hans död talade BBC med honom och han sade då: "Vårdpersonal har lättast att få sjukdomen eftersom vi är den första kontakten för de med sjukdomen. Även med hela skyddsutrustningen på är vi är i riskzonen."

Regeringen i Sierra Leone säger att hans död var ”en oersättlig förlust”. Den 39-årige läkaren var ledande läkare på hemorragisk feber i en nation med mycket små medicinska resurser, skriver AP. Hälsoministern kallar honom en ”nationalhjälte” för sitt outtröttliga arbete.

Åtgärder mot spridningen av ebola

President Koroma sade också att de nya åtgärderna innebär att alla resenärer på flygplatserna måste tvätta sina händer med desinfektionsmedel och få kroppstemperaturen kontrollerad.

Alla dödsfall ska rapporteras till myndigheterna innan de begravs.

Åtgärderna kommer att vara mellan 60 till 90 dagar.

Grannlandet Libyen har också vidtagit åtgärder för att stoppa spridningen genom att stänga samtliga skolor, sätta byar i karantän och beordra alla statliga tjänstemän på mindre viktiga positioner att stanna hemma från jobbet, rapporterar AP.

Både president Koroma och Libyens president Ellen Johnson Sirleaf har ställt in sina resor till USA – Afrika-mötet nästa vecka.

Även Etiopien kommer att screena alla passagerare som kommer från Västafrika och Kenya ökar bevakningen av alla inresande.

Men BBC skriver att International Air Transport Association (IATA), på torsdagen sagt att de inte rekommenderade några reserestriktioner eller stängning av gränser efter samråd med WHO, enligt Reuters.

Chefen för WHO och ledare från berörda Västafrikansk länder ska träffas i Guinea på fredag för att lansera ett samlat initiativ för att ta itu med ebolautbrottet.

Ebola sprids genom direkt kontakt med kroppsvätskor såsom saliv, urin, blod och svett. Den är inte luftburen och sprids inte som influensa. Det finns inget vaccin eller specifik behandling och dödligheten är cirka 60 procent, skriver AP.

BBC skriver att dödligheten är 90 procent.

Patienten är smittsam först när de börjar visa symptom och inkubationstiden är ända upp till 21 dagar, enligt WHO. De mest utsatta är vårdpersonal och anhöriga.