Shen Yuns tionde världsturné har startat
Shen Yun Performing Arts föreställning i Houstons Jones Hall har samlat en stor publik. (Foto: Chen Xiaoxiao /Epoch Times)


Varje år vid jul- och nyårshelgen startar New York-baserade Shen Yun Performing Arts sin årliga världsturné. I år är det tioårsjubileum, och totalt kommer fyra olika danstrupper att turnera i 110 städer över hela världen.

Premiärföreställningen ägde rum på Jesse H. Jones Hall i Houston Texas, den 22 december 2015.

Det låg förväntan i luften när ridån gick upp och vit rök spreds över den mörka scenen. En gonggong ljöd, ljuset slogs på och scenen badade i guld, orkidéer och djupblått från dansarnas fantastiska scenkostymer. Dansarna såg ut att ha klivit direkt ut från en himmelsk scen. Musiken ökade i styrka och publiken bjöds på en resa genom 5 000 år av gudomligt inspirerad kinesisk kultur.

Advokat: ”Shen Yun kommer från det gudomliga”

Helgens höjdpunkt

Vissa upplever kanske bara enda en Shen Yun-föreställning i livet, och lämnar den med en känsla av pånyttfödelse. Andra måste uppleva fenomenet om och om igen.

Genom åren har invånarna i Houston, liksom på andra orter där kompaniet uppträder,  delat med sig av tankar och känslor till Epoch Times efter föreställningarna. Oavsett om det är första eller femte gången de ser Shen Yun, verkar det alltid finnas någonting som överraskar och inspirerar.

Bob Dees är pensionerad företagare i petroleumbranschen och har sett Shen Yun fem gånger. Första gången var vid ett besök i Houston 2013. Trots att han sett Shen Yun många gånger vill se föreställningen hemma i San Diego i år också.

– Det är en sådan underbar föreställning. Jag vill inte missa den. Den här föreställningen visar oss en mångsekelgammal kultur. Den är upplyftande och breddar verkligen synen på världen, sade Bob Dees.

Alice Berlin har varit verksam på Jones Hall sedan det öppnade, och har skött det administrativa arbetet för Houston Ballet. Hon såg Shen Yun för första gången förra året, 2015, och ville se den igen. Hon berättar att hon älskade föreställningen, och att dess skönhet gav henne rysningar av välbehag.

Jean Pollock och Liz Boyd såg också föreställningen förra året. De tyckte att Shen Yun skapar en värld av perfektion.

– Den var fenomenal, en värld man skulle vilja stanna kvar i, sade Jean Pollock.

– Det var helt fantastiskt. Höjden av konst och perfektion. Detta är människan i sin fullkomlighet, sade Liz Boyd.

Traditionell kinesisk kultur

Varje år visas en helt ny föreställning. Shen Yuns framträdanden består av klassisk kinesisk dans, folkdanser och etniska danser från Kinas många olika folkslag. Föreställningen innehåller också solosång av skickliga operasångare. Alla nummer ackompanjeras av en orkester som kombinerar instrument från öst och väst. Den animerade bakgrunden visar scener från himmel och jord, från olika delar av Kina och genom olika dynastier.

Publiken hänfördes av Shen Yun Symphony Orchestra

Kärnan i alla Shen Yuns framträdanden är traditionell kinesisk kultur. Det är en gudomligt inspirerad kultur, med principer som bygger på hög moral och generositet; att gott belönas med gott medan onda gärningar straffar sig. Enligt Shen Yun Performing Arts genomsyras varje berättelse, varje dansrörelse och de individuellt designade dräkterna av dessa principer.

– Det känns som jag varit i himlen och kommit tillbaka. Den gåvan gav de mig, sade Deirdre Denise McClain, erfaren dansare och danslärare, sedan hon sett Shen Yuns framträdande i Houston december 2015.

 

Det New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra dans- och musikkompanier som ger föreställningar runt om i världen. För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.